08.02.13 | Actueel

EOD brengt medicijn tot ontploffing in Papendrecht

PAPENDRECHT - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft maandagmiddag 4 februari medicijnen tot ontploffing gebracht in Papendrecht.

Picrinezuur Papendrecht

In het laboratorium van apotheek De Vrijheid in Papendrecht werden onlangs potten ontdekt met Picrinezuur die kristallen bevatten. Picrinezuur (gekristalliseerd), is zeer gevaarlijk en kan niet meer vervoerd worden. De EOD moest er aan te pas komen om het zuur, dat ongeveer 10.000 keer zuurder is dan azijnzuur, onschadelijk te maken.

 

Medewerkers van het Ministerie van Defensie haalden maandagochtend de potten op bij het oude pand aan de Thorbeckesingel en brachten ze naar een stuk braakliggend land tussen Papendrecht en Sliedrecht. Na advies te hebben ingewonnen bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid heeft burgemeester Kees de Bruin die toestemming verleend. De Omgevingsdienst had te kennen gegeven dat geen effecten op het milieu te verwachten waren. Met behulp van explosieven van de EOD werd het goedje rond 14.30 uur tot ontploffing gebracht.

 

Picrinezuur is, vanwege het grote aandeel stikstof in de moleculen, een mogelijk explosieve stof. De kracht is iets groter dan die van TNT. Na kristalliseren is het gevaarlijk om het deksel of de dop te openen. Afvoeren met de andere medicijnen is ook niet meer toegestaan, omdat het zuur door de kristallisering schokgevoelig is geworden. In het verleden is het met regelmaat voorgekomen dat de Opruimingsdienst op scholen en in laboratoria de stof onschadelijk moest maken.

 

Bron: Papendrechtnieuws.nl 

 

 

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.