04.06.13 | Actueel

Uit Markant: Sanering met aandacht voor geur- en geluidsoverlast

Aan de Pannenkoekendijk in Zwolle realiseert VolkerWessels drie appartementencomplexen voor studenten en zorg. Omdat de bodem ernstig verontreinigd was door het voormalig gebruik (onder andere een scheepsbouwer, brandstoffenhandel en creosoteerinrichting), heeft KWS Infra, vestiging Zwolle  de bodem voorafgaand aan de bouw gesaneerd. KWS Infra voerde de werkzaamheden uit in opdracht van Wessels Bouw uit Rijssen en werkte hierin nauw samen met Aveco de Bondt en het Kenniscentrum Bodem en Bouwstoffen, een dochteronderneming van KWS Infra.

Na de sloop van de opstallen is de bovengrond (sterk verontreinigd met metalen en PAK) ontgraven en gezeefd om een deel van het zand her te gebruiken. De rest is afgevoerd naar een erkende verwerker. Om de met brandstoffen en naftaleen (van de creosoteerinrichting) verontreinigde grond te ontgraven, waren er aanvullende maatregelen nodig om de overlast naar de omliggende panden te verminderen.

Direct naast de sanering is een dagbehandeling van Dimence, een centrum voor geestelijke gezondheidszorg, gesitueerd. In nauw overleg met Dimence zijn door KWS Infra een aantal maatregelen getroffen om geluids- en stankoverlast te beperken. Om de geluidsoverlast te verminderen, is een tijdelijke geluidswal gecreëerd met aanvulzand tussen de sanering en het gebouw. De geuroverlast bestrijdt KWS Infra door tijdens de ontgraving nevelkanonnen in te zetten, die een nevel verspreiden over de ontgraving die de geur grotendeels opneemt in de waterdamp. Een aantal meetsystemen monitoren de luchtkwaliteit tijdens de uitvoering. Bij te hoge waarden staakt KWS Infra haar graafwerkzaamheden.

Al deze maatregelen hebben er voor gezorgd dat de sterk verontreinigde grond zonder veel hinder voor de omgeving is ontgraven en afgevoerd.

Gerelateerde items:

Bedrijven

   Alle bedrijven»

KWS Infra, vestiging Zwolle

Bekijk bedrijf»

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.