19.06.12 | Actueel

Schellingwouderbrug met succes in een weekend verwisseld

Bouwcombinatie KWS-Mercon heeft in het weekend van 15-17 juni met succes de boogbrug Schellingwoude verwisseld voor een nieuwe. Een omvangrijke operatie, die op 5 juni bij de werf van Mercon in gang is gezet.

Het project

De Schellingwouderbrug is een van de vier stalen bruggen die door bouwcombinatie KWS - Mercon worden vernieuwd. Vier andere stalen bruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal worden gerenoveerd. Dit project onder de naam KARGO (Kunstwerken Amsterdam-Rijnkanaal Groot Onderhoud) wordt in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd.

Op de werf

Op 5 juni is bij Mercon de nieuwe stalen boogbrug Schellingwoude op een ponton gereden. Deze nieuwe brug wordt in het weekend van 15-18 juni gewisseld met de oude boogbrug. Eerst vaart het ponton met de brug via de Nieuwe Waterweg, Noordzee, Noordzeekanaal en het IJ naar Schellingwoude.
Op transport 1

Op transport

Op 7 juni om 11.00 uur voer de nieuwe Schellingwouderbrug op een ponton het zeegat bij Hoek van Holland uit. De 105 meter lange en 16 meter brede brug wordt naar IJmuiden gesleept, waar hij op 7 juni omstreeks 18.00 uur  aankomt. Daarna gaat het transport verder naar Schellingwoude.

Op z'n plek

Nadat een ponton onder de oude brug was geplaatst is de brug veertig cm omhoog gedrukt door vijzels en het leegpompen van het ponton. Daarna is de oude brug in de vroege zaterdagmorgen uitgevaren met behulp van lieren en slepers. Rond 10.00 uur is de nieuwe brug tussen de landhoofden getrokken en vervolgens gepositioneerd. Dat duurde tot 15.30 uur. Daarna volgde het aanbrengen van de voegconstructies,aansluiten van de nieuwe kabels en leidingen, testen werking basculebrug,  afwerking brugdek, verwijderen transportbeveiliging en dergelijke. De werkzaamheden verliepen zo voorspoedig dat de brug zondag 17 juni om 20.30 uur al opengesteld is voor het verkeer, terwijl maandagmorgen 06.00 uur gepland was. Kortom een prestatie van formaat.

Gerelateerde items:

Nieuws

   Meer nieuws»

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.