Haak om Leeuwarden Noord

Het deelproject ‘Haak Noord' is één van de drie deelprojecten binnen het project De Haak om Leeuwarden. Het noordelijk deel van De Haak om Leeuwarden loopt van Ritsumasyl tot aan Marsum. Op dit vier kilometer lange traject zal Combinatie Sylsterrak, een samenwerking tussen bouwbedrijven KWS Infra en Hegeman Beton & Industriebouw, de nieuwe rijksweg N31 aanleggen.

Feiten & cijfers

Mijlpaal ingebruikname rijksweg
5 december 2014
Mijlpaal start gebiedsontwikkeling
1 juli 2014
Mijlpaal oplevering totale project
December 2015
Lengte traject
4 kilometer
Kunstwerken
10 stuks
Grondverzet ophogingen
60.000 m3
Grondverzet Cunetten
60.000 m3
Landarts
25.000 m3
Asfalt
38.000 ton
Wegfundering
55.000 ton
Duikers
2.300 m1
Contact
Projectcategorieën

Rijksweg

Om kruisingen met het overige verkeer mogelijk te maken worden ook een fietstunnel, een autoviaduct en een vaste brug over het Sylsterrak gerealiseerd. Naast het noordelijke deel van De Haak om Leeuwarden legt de Combinatie ook de Noordwestelijke invalsweg aan. De Noordwestelijke invalsweg vormt de aansluiting tussen de Haak om Leeuwarden en de wijk Westeinde en Businesspark Leeuwarden. De aanleg van het noordelijk deel van de Haak om Leeuwarden en de Noordwestelijke invalsweg is in oktober 2013 gestart en duurt tot december 2014. Naast de aanleg van bovengenoemde wegen bevat het contract ook enkele kleinere projecten, die onder de noemer gebiedsontwikkeling te boek staan.

Gebiedsontwikkeling

Gebiedsontwikkeling is één van de speerpunten van de provincie Fryslân. Er wordt niet alleen een weg aangelegd, er wordt ook gekeken naar de omgeving. Bij de provincie wordt dat ook wel de plus in het gebied genoemd. Het project De Haak om Leeuwarden biedt de provincie de kans om uiting te geven aan dit speerpunt.

Eerste fase

De eerste fase van gebiedsontwikkeling richt zich op de dorpen Marsum en Ritsumasyl. Provincie Fryslân heeft samen met de gemeente Menameradiel en de dorpen maatregelen opgesteld om het gebied rondom het noordelijk deel van de Haak om Leeuwarden met een plus achter te laten. Deze maatregelen moeten de gevolgen van de nieuwe rijksweg opvangen. Sterker nog, het moet de omgeving nog beter en mooier maken. Samen met de omgeving zijn daarom plannen gemaakt op het gebied van infrastructuur, landschap en cultuurhistorie, natuur, water en recreatie. Met als uiteindelijk resultaat de uitbreiding van de sloepenroute bij Marsum en de herinrichting van het openbaar gebied bij de woonboten in Ritsumasyl.

Meer weten over dit project?

Contact Jan Zandbergen »

Projectlocatie

Bekijk op kaart »

Gerelateerde items:

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.