Vrijgekomen natrium verwerkt door Wilchem

Wilchem is ingezet om op een school in Amsterdam vrijgekomen Natrium non reactief te maken.

Feiten & cijfers

Contact
Projectcategorieën

Vrijgekomen Natrium op een school in Amsterdam

Bron: Blik op nieuws.nl
Amsterdam - Rond half drie vanmiddag is het Pieter Nieuwland college aan de Nobelweg ontruimd.
In de kleedruimte achter de receptie was een pot met blokjes natrium kapot gevallen. De stof natrium kan vervelende bijwerkingen hebben, bijvoorbeeld irritatie aan de luchtwegen. De school (rond de 900 leerlingen) is uit voorzorg ontruimd.

De brandweer heeft het natrium opgeruimd door het in olie onder te dompelen. Bij het overbrengen van de natrium naar de autospuit is de stof gaan reageren en in het gezicht gekomen van twee brandweermensen. Samen met twee medewerkers van de school zijn zij ter plaatse gecontroleerd en behandeld door de ambulancedienst.

De oorzaak van het incident is niet bekend.

Activiteiten Wilchem

Wilchem is door het college ingeschakeld om de restanten van de Natrium op te ruimen.
De brandweer heeft naar kunnen het vrijgekomen Natrium naar buiten verplaatst. Natrium is een metaal dat met lucht zéér reactief is, het ontbrand meteen na contact met lucht.

Bij het naar buiten verplaatsen zijn twee brandweermannen gewond geraakt aan het gelaat. Gelukkig hebben deze geen persoonlijk letsel overgehouden aan dit incident.

 

Wilchem heeft de restanten Natrium opgenomen in een 100% watervrije substantie waardoor geen contact met vocht meer aanwezig is, en er dus geen reactie kan plaatsvinden.

Hierna is het Natrium in gestabilliseerde toestand verpakt om afgevoerd te worden naar een erkend verwerkingsbedrijf.

Meer weten over dit project?

Contact J.G. Zwang » Bezoek de projectwebsite »

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.