Vanwege het 100-jarig bestaan van de opleiding Civiele Techniek van de Hogeschool Rotterdam organiseerde KWS gisteren samen met ons FutureLab een workshop ‘Hoe laten we wegen verdwijnen’. 30 studenten werden uitgedaagd na te denken over innovatieve, duurzame oplossingen voor de wegenbouw. Het winnende idee was een eco-weg gemaakt van vissengraat en bonen. Samen met collega’s van Koninklijke VolkerWessels was KWS ook aanwezig op de bijbehorende bedrijvenmarkt waar de studenten onder andere onze VR-helm konden testen.
Tijdens de workshop lieten we de studenten eerst kennismaken met KWS door inzicht te geven in onze innovaties, zoals het HERA-System, PlasticRoad en FloWithDGlow. Vervolgens gingen de deelnemers zelf aan de slag met het creëren van hun innovatieve idee voor de weg van de toekomst. De winnende groep bedacht een eco-weg gemaakt van vissengraatjes en bonen. De bonen nemens tijdens de groei CO₂ op en de vissen worden gekweekt in de sloot langs de weg. Zodra de bonen verwerkt zijn in het asfalt, is het CO₂ ook voor altijd ‘vastgelegd’ in het de weg omdat deze volledig wordt hergebruikt. Van de overgebleven bonen worden de vissen gevoerd. Een creatieve oplossing waarbij het CO₂-probleem wordt aangepakt. De jury, twee medewerkers van KWS en een docent van de opleiding Civiele Techniek prezen het team voor het ‘out-of-the-box denken’.
KWS organiseerde workshop samen met ons FutureLab. Het Futurelab is de broedplaats van de toekomst van de werkmaatschappijen van VolkerWessels werkzaam in de infrastructuur. In het FutureLab in Vianen kunnen collega’s en partners van onder andere KWS samen ontdekken, creëren en innoveren om vernieuwende concepten te ontwikkelen. Vanuit diverse invalshoeken en in creatieve vrijheid worden ideeën in het lab uitgewerkt. Van een nieuwe ontwerpmethode, een slimmere procesinrichting of een ingenieus plan voor een tender: op de Lange Dreef 13 in Vianen kan het zomaar realiteit worden.