icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 27 oktober 2020

KWS creëert de Bliksemsnelle baan op Het Fietspad van de Toekomst

Begin 2020 won KWS Infra Amsterdam-Utrecht met ‘de Bliksemsnelle baan’ de prijsvraag van de provincie Utrecht voor Het Fietspad van de Toekomst. Deze fietsinnovatie speelt in op de steeds drukker wordende fietspaden met grotere snelheidsverschillen tussen fietsers onderling. Afgelopen week is het idee in de vorm van een pilot op het fietspad langs de N225 uitgevoerd. Naast de Bliksemsnelle baan is het fietspad een proeftuin voor allerlei fietspadinnovaties, genaamd ‘Het Fietspad van de Toekomst’.

Minimale ingrepen, veel verschil

De Bliksemsnelle baan loopt van Doorn naar Leersum. Een traject van één kilometer waar KWS in het midden een blauwe inhaalbaan heeft gecreëerd samen met KWS-deelneming en specialist in wegmarkeringen Van Velsen Reflectielijnen. Zo wordt de snelle van de rustige fietser zichtbaar gescheiden en de veiligheid vergroot. Daarnaast is de effectieve ruimte van het fietspad verbreed door het toepassen van een zogenaamde ‘vergevingsgezinde berm’. In de berm zijn aan beide kanten van het fietspad grasbetonblokken van 40 centimeter breed geplaatst. In de grasbetonblokken zijn FloWithDGlow lichtpaaltjes aangebracht. Deze duurzame paaltjes vergroten de zichtbaarheid van de rand van de verharding zonder dat daar elektriciteit voor nodig is. FloWithDGlow is een innovatie van KWS-onderneming Smits Neuchâtel Infrastructuur en Senlima.

De komende periode wordt door middel van enquêtes de ervaring en mening van de weggebruikers gevraagd. Ook verricht KWS een onderzoek op locatie om te kijken of langzame fietsers meer naar de buitenkant zijn gaan fietsen en of de blauwe inhaalbaan wordt gebruikt door de snellere fietser. De lessen uit deze praktijktest nemen we samen met opdrachtgever provincie Utrecht mee in de ontwikkeling van toekomstbestendige fietspaden.

Ontstaan van de Bliksemsnelle baan

De Bliksemsnelle baan is ontstaan tijdens een talent management-bijeenkomst met jonge talenten van KWS Infra Amsterdam-Utrecht in het FutureLab in Vianen. Het FutureLab is de creatieve innovatieplek waar KWS en andere VolkerWessels-collega’s naartoe komen om te brainstormen over vernieuwende infrastructuuroplossingen en samen te bepalen hoe deze innovaties toegepast kunnen worden. Ook klanten nemen we hier regelmatig mee naartoe voor gezamenlijke innovatiesessies.


Het idee van de Bliksemsnelle baan is gericht op het bieden van ruimte aan alle soorten fietsers op het fietspad. Dit doen we door het beter benutten van het bestaande fietspad. Met minimale ingrepen en behoud van wat er is, creëren we ruimte voor de snelle forens én een veilige en comfortabele route voor de recreatieve fietser. Of je nu op de speed pedelec, e-bike of bakfiets onderweg bent. Snel uitvoerbaar, voordelig en breed toepasbaar. Zo stimuleert KWS met deze oplossing het fietsgebruik en -plezier voor iedereen.