icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 20 mei 2020

Huzarenstukje voor KWS: asfalteren tussen de rails in Zwolle

Afgelopen week heeft KWS, als onderdeel van de combinatie NoorderSpoort (VolkerRail, Van Hattum en Blankevoort en KWS) asfalt aangebracht op het Rangeer Goederen Station (RGS) in Zwolle. De combinatie voert het werk uit in opdracht van ProRail. Met het aanbrengen van het asfalt nadert voor KWS Infra Zwolle het einde van de werkzaamheden op het RGS-terrein.

Asfalt over het spoor

Het aanbrengen van het asfalt op de dienstwegen en serviceperrons is voor KWS één van de huzarenstukjes van het project. Vanwege de geringe ruimte en de bovenleidingen op de serviceperrons moest het asfalt per spoor worden aangevoerd, een logistieke uitdaging.

 

Het 160 graden warme asfalt is vanaf de Asfaltcentrale Staphorst in een geïsoleerde container nabij een overweg geplaatst. Vanuit deze container is het asfalt vervolgens in een lorrie (laadbak) geladen. Een krol (mobiele spoorkraan op ijzeren wielen) bracht het asfalt over het spoor naar de serviceperrons in Zwolle. Daar werd het asfalt overgeheveld naar de “kleine” asfaltmachine. Dit gebeurde met een speciale giek om de bovenleidingen te kunnen ontwijken. Vervolgens werden de perrons door het team van KWS voorzien van een dubbele laag asfalt.

Duurzaam asfalt: Konw├ęGreen

Naast de serviceperrons zijn ook de dienstwegen voorzien van twee lagen asfalt. Voor alle deklagen is ons eigen, duurzame asfaltmengsel KonwéGreen toegepast. Een mengsel met een percentage gerecycled asfalt van 55 %.

In november 2018 startte combinatie NoorderSpoort met het project ‘Spooruitbreiding Zwolle-Herfte’. Naar verwachting wordt het project in 2021 volledig opgeleverd. Lees meer over onze werkzaamheden in de Januari 2019-editie van ons relatiemagazine Markant op pagina 3.