icon-arrow-right
HomeNieuws Duurzaam ZOAB van KWS krijgt eerste certificaat van Asfaltkwaliteitsloket

Duurzaam ZOAB van KWS krijgt eerste certificaat van Asfaltkwaliteitsloket

Actueel | Duurzaamheid

Afgelopen woensdag 12 juni reikte het Asfaltkwaliteitsloket het eerste certificaat uit aan KWS voor onze asfaltinnovatie DZOAB 16 50% PR. Het Duurzame Zeer Open Asfalt Beton wordt geproduceerd met 50% gerecycled ZOAB. Een duurzame oplossing vanwege het hoogwaardige hergebruik van oud ZOAB in nieuw ZOAB. Alex van Wall (Hoofd Onderzoek & Advies Wegen) nam het certificaat namens KWS in ontvangst. Met de uitreiking is onafhankelijk bevestigd dat dit materiaal op basis van laboratoriumonderzoek net zo kwalitatief is als ZOAB gemaakt van nieuw materiaal.

KWS ontvangt het eerste certificaat van het Asfaltkwaliteitsloket van het CROW
Alex van de Wall (KWS) en Pieter Litjens (CROW)

Het Asfaltkwaliteitsloket is afgelopen jaar in het leven geroepen om innovaties op het gebied van asfalt te versnellen. Het loket valideert geclaimde eigenschappen van innovatieve asfaltproducten om zodoende sneller over te kunnen gaan tot marktintroductie.
Zowel aanbieders van innovatieve producten als afnemers zijn gebaad bij het Asfaltkwaliteitsloket. Aanbieders van innovatieve producten kunnen de claims ten aanzien van de eigenschappen van hun product laten valideren door een onafhankelijk deskundigenteam bestaande uit medewerkers van onder meer TNO, Rijkswaterstaat en de TU Delft.

Innovatie stimuleren

Innovatieve asfaltmengsels moeten vaak een lange reeks van testen en validatie doorstaan. Gemeenten en provincies willen wel in zee gaan met de wegenbouwers, maar missen een onafhankelijk oordeel over de geclaimde eigenschappen van het asfalt.

Zij vallen daardoor vaak terug op oude, beproefde mengsels waardoor innovatie achterblijft. “Er zijn grote ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Het is nu dus tijd om daar slimme stappen in te zetten,” zegt Marc Eijbersen van CROW. “Het loket kan een boost geven aan het daadwerkelijk toepassen van innovatieve producten.”

DZOAB 16 50% PR

Een klein jaar na de opening van het loket, klopte KWS als eerste aan met hun asfaltinnovatie DZOAB 16 50% PR. Wij dienden dit in met de claim dat dit DZOAB met 50 procent hergebruikt ZOAB net zo goed is als nieuw ZOAB. Na toetsing door het Asfaltkwaliteitsloket is dit nu bevestigd en ontvingen wij als eerste het certificaat afgelopen woensdag.


Het mengsel is innovatief vanwege het hoogwaardige hergebruik van ZOAB in ZOAB. De hoogwaardige en duurdere steenslag uit het oude ZOAB wordt zodoende in nieuwe deklagen toegepast, het zou zonde zijn om dit in onder- of tussenlagen toe te passen. Het certificaat betreft het Technology Readiness Level (TRL) 4, het laboratoriumonderzoek. Op de A7 heeft KWS inmiddels een proefvak aangelegd in de buurt van Marum (Groningen). Op dit proefvak zijn diverse proeven en boringen uitgevoerd voor onderzoek. Zodoende hoopt KWS het mengsel naar niveau TRL 6 te brengen. Ook dat zal met het Asfaltkwaliteitsloket worden opgepakt.

 

Commitment overheids- en marktpartijen

KWS heeft inmiddels een tweede asfaltinnovatie ingediend bij het loket. Het unieke aan de samenwerking in het Asfaltkwaliteitsloket is dat marktpartijen en overheidspartijen (waaronder 11 provincies) zich hebben gecommitteerd aan de uitspraken van het loket. Als potentiële afnemers van de producten hebben zij via het loket een betrouwbaar overzicht van innovatieve producten en de eigenschappen.

 

Meer informatie over het Asfaltkwaliteitsloket en de door het loket gevalideerde producten is te vinden op www.crow.nl/asfaltkwaliteitsloket

Nieuws

Meer nieuws

Gerenoveerde Buitenvelderttunnel geopend

Afgelopen donderdag was het zover: de officiële openstelling van de gerenoveerde Buitenvelderttunnel. In opdracht van...

Samenwerking VolkerFitzpatrick en KWS concreet

KWS Infra Utrecht, onze betonspecialist BKB Infra en VolkerFitzpatrick gaan intensiever samenwerken. VolkerFitzpatrick is net...

Een klimaatadaptieve openbare ruimte voor Tuindorp Oostzaan in hybride contractvorm

Voor de bouwvak start KWS Infra Amsterdam-Heerhugowaard in de Amsterdamse wijk Tuindorp-Oostzaan met het project...

+