icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 18 juli 2018

Officiƫle opening nieuwe Beursplein Amsterdam

Het nieuwe Beursplein in Amserdam is vrijdag 13 juli feestelijk geopend. Van Hattum en Blankevoort bouwde de gloednieuwe fietsenstalling onder het plein met plek voor 1.700 fietsen. KWS was verantwoordelijk voor de herinrichting van het Beursplein.

In maart 2017 startte het project voor KWS Infra Amsterdam-Heerhugowaard met het functievrij maken van het plein waarbij alle bestaande kabels en leidingen buiten de toekomstige garage zijn gebracht. De Beursstraat en de Oudebrugsteeg werden voorzien van een nieuwe funderingsopbouw met elementenverharding.

 

Nadat het dak van de fietsparkeergarage gereed was, kon KWS verder met de inrichting van het plein. Het Beursplein moet geschikt zijn voor zware lasten tijdens evenementen. Zettingsverschillen en wortelopdruk van bomen zijn daarom niet gewenst. Met het boombunkersysteem Treeparker werd dit opgelost. Met een opbouw van grijs en rood natuursteen maakte KWS het plein weer klaar voor de toekomst. De originele elementen van het Beursplein zoals de paardendrinkbakken, de Berlage lantaarns en de Charging Bull kregen hun plek terug.

Ruime, lichte stalling

De stalling aan het Damrak is ontworpen door VenhoevenCS architecture+urbanism en is ruim en licht met een 4,5 meter brede natuurstenen trap met gootjes als entree. De tweede toegang – die niet met de fiets toegankelijk is – is aan het begin van de Beursstraat. Vrije plekken zijn bij elk gangpad aangegeven. De eerste 24 uur zijn gratis en er is dag en nacht toezicht. Met de opening van de fietsenstalling Beursplein is parkeren op straat in het gebied van Damrak en Rokin niet meer toegestaan. Zo krijgen ook hier de voetgangers meer ruimte.

Grandeur van Berlage terug

Wethouder Sharon Dijksma (Mobiliteit): “Het Beursplein plein heeft weer de grandeur van Berlage. Terug zijn de fonteinen en de monumentale lantaarnpalen. We slaan twee vliegen in een klap met een comfortabele stalling voor 1.700 fietsen onder het plein en een oase van rust erboven naast het drukke Damrak. Op het Beursplein zijn afgelopen tijd metershoge hemelbomen (Ailanthus altissima) geplant en langs het Damrak staan nu zeven rode Iepen. Amsterdam heeft er weer een prachtig ruimtelijk en groen plein bij.”

Project Rode Loper

Beursplein is onderdeel van project de Rode Loper. Ook Damrak, Rokin, Muntplein en Ferdinand Bolstraat zijn al geopend. Hierna volgden Rokin, Muntplein, Ferdinand Bolstraat, en Vijzelgracht. Kenmerkend voor het hele projectgebied is het natuursteen dat wordt toegepast.