HomeNieuws Biomakerij Koningshoeven ingezegend

Biomakerij Koningshoeven ingezegend

Actueel | Duurzaamheid

Op trappistenabdij Onze Lieve Vrouwe van Koningshoeven in Berkel-Enschot werd vandaag de eerste Biomakerij van Nederland ingezegend door Abt Dom Bernardus. Na de inzegening door de abt stelde István Kenyeres van Biopolus, de bedenker van het concept van de Biomakerij, met een druk op de knop de Biomakerij in werking.

20181008 Biomakerij 003-019uitsnede.jpg

Miljoen kubieke liter

De Biomakerij is een ecologische waterzuivering en zuivert het afvalwater van de trappistenabdij door de wisselwerking die micro-organismen in het afvalwater aangaan met micro-organismen op de wortels van planten die onderdeel van de zuiveringsinstallatie vormen. De Biomakerij is een veelbelovend voorbeeld van een nieuwe generatie waterzuivering voor de circulaire economie en is de eerste in zijn soort in Nederland. Eén van de meest in het oog springende aspecten van de Biomakerij is het fris groene plantenbed. Het afvalwater van de abdij wordt door deze ecologische zuiveringsinstallatie lokaal gezuiverd én hergebruikt. Bovendien verbruikt deze manier van zuiveren minder energie en vraagt minder ruimte ten opzichte van andere waterzuiveringen. Het gebouw van de Biomakerij is bij Abdij Koningshoeven bijzonder, een architectonisch hoogstandje. De ‘botanische tuin’ van de zuivering is tevens een plek voor ontmoeting en educatieve doeleinden.

 

De brouwerij waarin het vermaarde trappistenbier La Trappe wordt gemaakt produceert jaarlijks bijna een miljoen kubieke meter afvalwater. Dit water hoeft dan niet meer afgevoerd te worden naar de afvalwaterzuivering. De abdij gaat het gezuiverde afvalwater gebruiken voor irrigatie van eigen grond, besproeien van planten in de kwekerij en in de toekomst waarschijnlijk ook het omspoelen van bierflessen.

kas Biomakerij Koningshoeven

Nieuwe generatie zuiveringsconcepten

Met het opleveren van de bouw stopt de ontwikkeling en innovatie op de abdij niet. Het is de bedoeling om op termijn ook een viskwekerij en hopteelt te ontwikkelen. Het slib uit het proces van de waterzuivering wordt geschikt gemaakt als compost voor de kwekerij. “Onze ambitie komt voort uit innerlijke overtuiging en is kraakhelder: geen druppel en geen gram grondstof meer van ons terrein af, tenzij verwerkt in een duurzaam product”, aldus broeder Isaac, prior van Abdij OLV Koningshoeven. Peter Glas, watergraaf van Waterschap De Dommel vult aan: “De Biomakerij is een 100% circulaire waterzuivering, de eerste van een nieuwe generatie zuiveringsconcepten in Nederland. Dit sluit volledig aan op de stappen die waterschappen zetten naar een circulair Nederland in 2050.”

Nationale en internationale erkenning

Het project Biomakerij op Abdij Koningshoeven wordt nationaal en internationaal erkend als het gaat om innovatieve circulaire wateroplossingen. Zo is het project genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2018 van de Unie van Waterschappen. Daarnaast wordt binnen het Europese onderzoeksproject NextGen bekeken hoe innovaties als de Biomakerij doorontwikkeld en opgeschaald kunnen worden.

Projecten

Alle projecten

Nieuws

Meer nieuws

Primeur Diepe Grondstabilisatie in ‘s-Gravenzande

Actueel | Duurzaamheid | Persberichten

Grondverbetering zonder het aanbrengen van grote zandlichamen, het lange wachten tot de gewenste zetting is bereikt en de...

KWS Infra Rotterdam draagt bij aan duurzamer betongebruik Groene Hart

Actueel | Duurzaamheid

Duurzaamheid en circulaire economie staan bij KWS hoog op de agenda. Daarom is KWS Infra Rotterdam een van de...

Biomakerij Koningshoeven genomineerd voor Waterinnovatieprijs 2018

Actueel

De Biomakerij Koningshoeven, die we in opdracht van de Abdij OLV de Koningshoeven samen met waterschap De Dommel en Biopolus...

Bedrijven

Gerelateerde informatie

+