Begin dit jaar ontvingen wij in de combinatie VolkerInfra Schiphol, bestaande uit KWS en VolkerRail, de officiële gunning van Schiphol voor perceel 2 ‘vliegtuigafhandeling’. Na 8 jaar te hebben gewerkt voor Schiphol werd ons contract, na aanbesteding, opnieuw gegund voor een periode van negen jaar, met een initiële looptijd van drie jaar en een optie tot tweemaal drie jaar verlenging.
Door middel van de prestatie en kwaliteitsmeting van het werk verdien je de nieuwe termijn van drie jaar. Deze constructie van contractverlenging geeft de Combinatie de ruimte om maximaal te investeren in lange termijn oplossingen en de duurzaamheidsvisie van de opdrachtgever en onszelf. Daarnaast geeft dit nog meer focus op kwaliteit en op de beloftes die zijn gedaan.
Grote thema's binnen het contract zijn duurzaamheid en circulariteit, tevens topprioriteiten voor opdrachtgever Schiphol. In dit kader zijn dan ook al een aantal mooie initiatieven ontstaan.
99,85% van al het afval wordt door VolkerInfra Schiphol gescheiden en hergebruikt. Oud asfalt gaat naar onze eigen asfaltcentrale en beton gaat naar een naastgelegen breker terrein, waar het afhankelijk van de behoefte gebroken wordt en opnieuw kan worden verwerkt als betongranulaat of CTB (Cement Treated Base).
Daarnaast zijn we bezig met de inrichting van een eigen materialen hub, waar vandaan alle materialen worden verspreid en afval wordt verzameld. Een materialen hub zorgt voor een optimale planning van transport, waardoor vrachtwagens efficiënter en met volle vracht rijden. Dit zorgt voor vermindering van het aantal transporten en daarmee de CO2-uitstoot. Ook biedt deze hub de mogelijkheid om “the last mile” met elektrisch materieel uit te voeren, zoals onze volledig elektrische knijper auto.
Op Schiphol maken wij gebruik van een mobiele betoncentrale, die op locatie beton maakt. Door het beton op locatie te verwerken, vermindert ook hier het aantal transportbewegingen, is de doorstroom constanter en kun je de maximale kwaliteit van beton garanderen. Door op daltijden de materialen aan te voeren voor de mobiele centrale, ontlasten we het verkeer rondom Schiphol. Ook kan een mobiele betoncentrale flexibeler produceren, een prettige bijkomstigheid met de Nederlandse weersomstandigheden. Zo heeft de Combinatie meer grip op de planning.
Sinds april dit jaar werken wij op Schiphol volledig CO2-neutraal. Dit doen wij doormiddel van het maximaal te reduceren en het restant van onze uitstoot te compenseren.
Schiphol heeft CO2-neutraal werken zelf ook hoog in het vaandel staan. Voor het reduceren van de CO2-uitstoot investeert Schiphol onder andere in elektrisch grondmaterieel. Door samen aan dit soort initiatieven te werken versterk je elkaar. Schiphol beschikt daarnaast over Nederlandse groene stroom waarmee wij ons elektrisch materieel op kunnen laden. Dit geeft ons weer extra investeringsruimte om te ontwikkelen.
In de negen jaar van het contract is ons streven om de stikstofuitstoot te halveren. Dit kunnen wij realiseren door over te stappen van gewone diesel naar gas to liquid (GTL); diesel gemaakt uit gas. De volgende stap hierin is het gebruik van HVO, een niet-fossiele, synthetische brandstof gemaakt van afval-en reststromen, en al ons materieel te vergroenen.
Door hier samen met onze opdrachtgevers stappen in te zetten komen we samen steeds dichter bij onze eigen duurzaamheidsmissie: 100% circulaire infrastructuur in 2040 en maximaal bijdragen aan een betere levenskwaliteit.
Naast combinanten VolkerRail en KWS zijn diverse specialisten van KWS en het VolkerWessels-concern betrokken. Onder andere BKB Infra, Gebr. Van Kessel, Holland Scherm, Smits Neuchâtel Infrastructuur en VolkerWessels Infra Competence Centre.