icon-arrow-right
HomeNieuws Op thuisbasis De Hagen in Vianen aan de slag

Op thuisbasis De Hagen in Vianen aan de slag

Actueel

Bedrijventerrein De Hagen gaat op de schop, de Hoekenstraat wordt omgebouwd tot fietsstraat. Wethouders Meurs, Wijnmaalen en Van Tilburg van de gemeente Vianen en directeur Theo te Beest van KWS Infra Utrecht tekenden afgelopen week het contract voor dit forse project, dat in het voorjaar van 2019 van start gaat. Het bedrijventerrein is de thuisbasis van het hoofdkantoor van KWS en diverse andere Koninklijke VolkerWessels ondernemingen.

Vianen De Hagen ondertekening

Met dit project realiseert de gemeente Vianen op een innovatieve, duurzame en effectieve wijze een aantal doelen tegelijk: het oplossen van waterproblemen, het beter faciliteren van veilig fietsverkeer, het verbeteren van de groenvoorzieningen en ervoor zorgen dat het bedrijventerrein goed is ingericht voor de te verwachten verkeersdruk in 2030.

"KWS gaat die uitdaging graag aan", zegt directeur Te Beest. "Niet alleen omdat KWS er als ‘bewoner’ van het bedrijventerrein zelf baat bij heeft, maar ook omdat dit voor Nederland een toonaangevend project is door de complexiteit van de opgave en de innovatieve manier waarop de gemeente het heeft aanbesteed.”

 

Op de foto v.l.n.r.: wethouders Frank Meurs, Leendert Wijnmaalen en Harry van Tilburg van de gemeente Vianen en directeur Theo te Beest
van KWS Infra Utrecht

De aanbesteding

De klantvraag was heel open, waardoor KWS met een creatief plan kon komen. In het tenderteam waren naast KWS GAIM, Vialis, InfraLinQ en Aveco de Bondt betrokken bij het samenstellen van de winnende aanbieding. Ook de collega’s werkzaam aan de Lange Dreef werden geraadpleegd voor hun ervaringen in het verkeer op het bedrijventerrein. Het creatieve plan werd door de gemeente Vianen gewaardeerd. “Het betreft een zeer doordachte aanpak met een goede visie op de inrichting van het bedrijventerrein. Er is integraal naar het projectgebied gekeken waarbij in de ontwerpkeuzes de overlast voor de omgeving is afgewogen”, aldus Jaap van Wuijckhuijse, senior projectleider bij de Gemeente Vianen. 

Stimulans veilig fietsverkeer en watermanagement

Met de aanpak van KWS zal het fietsverkeer gestimuleerd worden door ruime fietsroutes en op fietsers afgestemde verkeersregelingen. Wateroverlast wordt op slimme en duurzame wijze opgelost door een uitgekiend buffersysteem waarmee regenwater langer wordt vastgehouden in de bodem. Daarnaast worden materiaalgebruik, CO₂-uitstoot en verkeershinder zoveel mogelijk beperkt. In het plan zijn diverse innovaties opgenomen. Met Schwung van Vialis voor een groene golf tijdens het fietsen en een duurzame asfaltverharding. Onder meer KonwéCity-asfalt wordt toegepast voor een lagere rolweerstand dat tot geluidreductie en brandstofbesparing en daarmee een lagere CO₂-uitstoot leidt.

Planning

In de komende maanden werken de gemeente en KWS het ontwerp verder uit, naar verwachting gaat begin 2019 de schop in de grond. Onder het motto ‘De verkoop gaat door’ is het de bedoeling dat het project zo weinig mogelijk hinder oplevert en eind 2019 wordt afgerond.

Nieuws

Meer nieuws

KWS-project De Hagen Vianen ontvangt aanmoedigingsprijs Green Deal Duurzaam GWW

KWS-project ‘Revitalisering De Hagen Vianen’ heeft de aanmoedigingsprijs van de Green Deal Duurzaam GWW gewonnen....

Met CO₂ Saving Diesel duurzamer asfalteren

Bij een groot onderhoudsproject aan de N710 in de provincie Flevoland heeft KWS zijn machines laten draaien op een mengsel van...

Langdurige samenwerking tussen Schiphol en KWS - VolkerRail

De combinatie VolkerInfra Schiphol, bestaande uit Koninklijke VolkerWessels -bedrijven KWS en VolkerRail , is...

+