icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 22 december 2017

Het vernieuwde Europaplein in Leeuwarden is geopend

De afgelopen twee jaar is hard gewerkt aan de herinrichting van het Europaplein. KWS Infra Leek werkte mee aan dit belangrijke project voor de stad Leeuwarden. De grote ovale rotonde is veranderd in een turborotonde met 3 fietstunnels en parallelwegen. Het is nu een veilig en overzichtelijk knooppunt voor verkeer in het westen van Leeuwarden. Vanmiddag werd het plein officieel geopend door wethouder Friso Douwstra en zijn de kunstwerken in de tunnels onthuld door wethouder Sjoerd Feitsma.

Doorstroming op de stadsring

Het Europaplein in Leeuwarden vormt de kruising van de Noordwestelijke invalsweg met de stadsring, een druk gebruikt plein. De vier aanliggende wijken ontsluiten op het plein. De turborotonde draagt bij aan de doorstroming op die stadsring. Het verkeer kiest namelijk vóór ze de rotonde opgaan al een richting door een rijstrook te kiezen. KWS werkte de afgelopen 2 jaar aan de reconstructie.

 

Namens KWS Infra Leek waren directeur Wim Dijkstra en bedrijfsleider Roel van den Berg aanwezig: “We zijn trots op het resultaat van de herinrichting van deze historische stads entree met zijn bijzondere fontein als middelpunt.”

Oog voor de omgeving in de uitvoering

Om ook tijdens de werkzaamheden zorg te dragen voor doorstroming, vormde KWS de rotonde tijdelijk om tot een stervormige rotonde. Dit droeg bij aan de veiligheid voor het verkeer, met name voor de fietsers. Nu de turborotonde klaar is, kunnen fietsers en voetgangers aan drie zijden gebruikmaken van de tunnels om het autoverkeer ongelijkvloers te kruisen.

 

Een ingrijpende verandering van een historische stukje Leeuwarden.
Lees meer over de historie van het plein op pagina 15 in de Markant van afgelopen mei.