icon-arrow-right
HomeNieuws Innovatieve fietsoversteekplaatsen in Groningen

Innovatieve fietsoversteekplaatsen in Groningen

Actueel | Duurzaamheid

De provincie Groningen daagde KWS (een VolkerWessels-onderneming) uit om met een concept te komen voor slimme, veilige en duurzame fietsoversteekplaatsen. KWS Infra Leek en Smits Neuchâtel Infrastructuur gingen met deze opdracht aan de slag. Hieronder in de video van de Groninger Internet Courant zie je het eindresultaat in de praktijk.

Geen straatverlichting nodig

De provincie Groningen heeft hiermee sinds kort de primeur met deze slimme en groene fietsoversteekplaatsen. Bij de fietsoversteken wordt gebruik gemaakt van lichtgevende markeringsstrepen en een reflecterende deklaag op het asfalt, die oplicht als auto- of fietslichten erop schijnen. Hierdoor is de weg 's avonds en 's nachts beter zichtbaar en hoeft er geen straatverlichting geplaatst te worden. Dat bespaart energie.

Groningen fietsoversteekplaats

De drie oversteekplaatsen liggen aan de Strandweg bij Zoutkamp, aan de Hoofdweg in Blijham en langs de N355 bij Balmahuizen, voorbij Noordhorn. Aannemer KWS heeft ze aangelegd in samenwerking met Smits Neuchâtel Infrastructuur. Zij kregen de klus na een bijzondere aanbesteding, waarbij inschrijvers door de provincie uitgedaagd werden om met slimme, groene en vernieuwende ideeën te komen voor veilige oversteken voor fietsers.

 

Niet alleen fietsers worden bij de oversteekplaatsen geattendeerd op naderend verkeer. Verder worden op het fietspad ledlampjes aangelegd die een signaal afgeven aan automobilisten als er een fiets overheen rijdt. Het is voor het eerst dat dit systeem in Nederland wordt toegepast.

Slim en groen

De provincie Groningen heeft als doelstelling de infrastructuur 'slim en groen' te maken. Dat betekent dat gezocht wordt naar oplossingen die energiezuinig zijn, dat er duurzaam gebruik wordt gemaakt van materialen en dat gekeken wordt hoe er slimme combinaties gemaakt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van zonnepanelen of ledverlichting. De fietsoversteken zijn het eerste project waarbij van deze manier van werken gebruik wordt gemaakt.

Meer info over FloWithDGlow

Voor meer informatie over het product FloWithDGlow verwijzen we graag naar deze productpagina of de website van Smits Neuchâtel Infrastructuur, samen met Senlima de ontwikkelaar van het product.

Projecten

Alle projecten

Nieuws

Meer nieuws

Landelijke primeur voor toepassing KonwéGreen-asfalt voor de gemeente Apeldoorn

Wijk Berg en Bos te Apeldoorn is het eerste overheidsproject waar het asfaltmengsel KonwéGreen is toegepast....

Nieuwbouwvoegovergangen Smits Neuchâtel Infrastructuur goedgekeurd door Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft de nieuwbouwvoegovergang SN ESV N1 goedgekeurd conform de RTD 1007-2. Daarmee heeft KWS-onderneming...

Proef met lichtgevende belijning FloWithDGlow op N460 in Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland wil veiligheid en oriëntatie voor fietsers in het donker vergroten. Eén van de...

Bedrijven

+