icon-arrow-right
HomeNieuws KWS legt duurzaam, cementloos betonnen fietspad aan in Ede

KWS legt duurzaam, cementloos betonnen fietspad aan in Ede

Actueel | Duurzaamheid

Tot wel 70% reductie in CO2-uitstoot

 

Afgelopen week heeft KWS voor de eerste keer een cementloos betonnen fietspad opgeleverd. Een gezamenlijk initiatief van KWS, BKB Infra en Bruil. In opdracht van de gemeente Ede realiseerde KWS Infra Zwolle dit innovatieve fietspad aan de Langekampweg. Door het ontbreken van cement in het beton, heeft dit fietspad een zeer lage CO2-uitstoot. Nog niet eerder werd door KWS een betonnen fietspad zonder cement aangelegd.

Geopolymeer

In regulier beton wordt cement als bindmiddel gebruikt. Daarbij komt relatief veel CO2 vrij. Voor het proefvak van 200 meter in Ede is de gepatenteerde SQAPE-technologie gebruikt. SQAPE is een geopolymeersysteem. Bij de productie wordt onder andere gebruik gemaakt van secundaire grondstoffen zoals minerale reststoffen, alkaliën en een activator. Het inzetten van deze waardevolle reststoffen vermindert het gebruik van primaire grondstoffen zoals cement. Dit kan de uitstoot uiteindelijk tot wel 70 procent verminderen. Dit fietspad is de eerste haalbare toepassing in de praktijk. De komende 3 jaar zal het proefvak worden gemonitord voor onderzoek en verdere productverbetering.

Duurzaam bouwen

Met dit innovatieve product zet KWS wederom stappen op het gebied van duurzaamheid. Naast onze innovaties op het gebied van hergebruik van asfalt, de HERA-asfaltinstallatie die 100 procent hergebruik kan realiseren en innovatieve concepten als PlasticRoad en FloWithDGLow is het cementloze beton een mooie toevoeging aan ons duurzame portfolio. Samen met een opdrachtgever zoals de gemeente Ede die open staat voor vernieuwende technieken zetten we een goede stap richting een circulaire economie.

Nieuws

Meer nieuws

PlasticRoad wint voorronde Rijkswaterstaat voor Making Waves

KWS-concept de PlasticRoad is één van de drie winnaars van de voorronde voor Making Waves . Op 7 september...

VolkerWessels weer verkozen tot beste werkgever in de bouw

De titel 'Beste werkgever in de bouw' gaat opnieuw naar VolkerWessels, het moederbedrijf van KWS. Dat blijkt uit het...

Innovatieve fietsoversteekplaatsen in Groningen

De provincie Groningen daagde KWS (een VolkerWessels-onderneming) uit om met een concept te komen voor slimme, veilige en...

+