icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 03 mei 2018

De nieuwe N18 is opgeleverd en opengesteld voor het verkeer

De Nieuwe Twenteroute – van Enschede naar Groenlo – is gisteren opengesteld voor het verkeer. Daarmee komt er een einde aan dit bijzondere project van bouwcombinatie Noaber18, waarbij een 27 kilometer nieuwe weg en 45 kilometer onderliggend wegennet werd aangelegd. Uniek, omdat dit in Nederland bijna niet meer voorkomt. Met de openstelling is het 25-jarig onderhoudscontract ingegaan. KWS is onderdeel van Noaber18.

Van Groenlo naar Enschede

De 27 kilometer nieuwe weg van Groenlo naar Enschede is 3 maanden eerder open dan gepland. De N18 zorgt voor een betere, snellere en veiligere verbinding tussen de regio’s Twente en de Achterhoek. Een grote klus voor wegenbouwer KWS. Gisteren stelde Rijkswaterstaat de weg officieel open voor het verkeer. 

 

Een paar cijfers op een rij:

  • 342.000 ton asfalt aangebracht (circa)
  • 420.000 ton funderingsmateriaal gebruikt (circa)
  • 216.000 AVI-bodemassen gebruikt (circa)
  • 1.300.000 m3 zand gebruikt
  • 1041 kilometer stuurlijnen voor asfaltverhardingen gezet met de robot Road Plotter

 

Foto's: © Rijkswaterstaat

 

Voorafgaand aan de opening voor al het verkeer organiseerde opdrachtgever Rijkswaterstaat en Noaber18 een open dag voor de omgeving. Al fietsend en lopend mochten zij op dinsdag 1 mei een voorproefje nemen op de officiële opening op 2 mei. In de ochtend was het de beurt aan de hardlopers en andere voetgangers. In de middag konden de fietsers het nieuwe asfalt uittesten. Naast fietsen kwamen er skeelers, steps en pony’s voorbij. De krant Tubantia maakte er een mooi verslag van.

Samenwerking

Het Twentse en Achterhoekse woord ‘noaber’ staat voor ‘goede buur’. Dat is het motto geweest van dit project: ‘noaberschap’, een goede buur zijn als projectorganisatie voor de omgeving en grote diversiteit aan stakeholders van de N18. Daarnaast stond samenwerking binnen VolkerWessels centraal bij dit project. Twee KWS-vestigingen maakten samen deel uit van de projectcombinatie, namelijk KWS Infra Utrecht en KWS Infra Zwolle. Ook werkten KWS-ondernemingen Smits Neuchâtel Infrastructuur en Holland Scherm mee.

 

Naast KWS bestaat Noaber18 verder volledig uit VolkerWessels ondernemingen. Noaber18 is een combinatie van VolkerInfra PPP en DIF. VolkerInfra is opgericht door vier VolkerWessels ondernemingen: Van Hattum en Blankevoort, Vialis, VolkerRail en KWS. DIF is een onafhankelijke Nederlandse investeerder in infrastructuurprojecten in binnen- en buitenland.

Beschikbaarheidscertificaat Rijkswaterstaat

Maandagavond 30 april ontving Noaber18 al het beschikbaarheidscertificaat van Rijkswaterstaat. Daarmee heeft Rijkswaterstaat formeel laten blijken dat de N18 tijdig beschikbaar is gesteld voor het verkeer. Het tekenmoment vond plaats bij de Museum Buurtspoortweg in Haaksbergen, één van de stakeholders van het project.