icon-arrow-right
HomeNieuws PlasticRoad finalist INDEX Award 2017

PlasticRoad finalist INDEX Award 2017

Actueel | Duurzaamheid

De PlasticRoad, het concept van KWS (een VolkerWessels-onderneming) voor een weg van gerecycled plastic, is één van de finalisten van de INDEX Award 2017. De award is de grootste wereldwijde design prijs met een totale prijssom van 500.000 euro. De INDEX Award betreft een prijs voor de meest duurzame designs die een positieve bijdrage leveren aan levenskwaliteit. Uit ruim 1400 inzendingen uit 85 landen werd de PlasticRoad als één van de finalisten geselecteerd voor de categorie ‘community’. Hier vind je de finalistenpagina van de PlasticRoad. Uiteindelijk worden vijf winnaars gekozen op 1 september.

Een betere levenskwaliteit met de PlasticRoad

8 miljard kilo plastic eindigt volgens schattingen jaarlijks in onze oceanen op dit moment. 54 procent van al het plastic wordt verbrand of gedumpt op vuilnishopen. De PlasticRoad zorgt dat plastic afval een tweede leven krijgt in de vorm van een weg. Dit betekent dat het plastic niet meer gedumpt of verbrand hoeft te worden. Het wordt in een nieuwe vorm weer terug in de keten gebracht, waarmee het aansluit op de Cradle to Cradle filosofie. Ook is de bedoeling dat PlasticRoad-onderdelen na hun levensduur gerecycled kunnen worden tot nieuwe PlasticRoad-elementen.

 

Daarnaast draagt het concept bij aan een betere levenskwaliteit door de manier van het aanleggen van de weg. Er is geen extra fundering meer nodig onder de PlasticRoad en bespaart daarnaast twee tot drie lagen asfalt die niet meer geproduceerd en vervoerd hoeven te worden. Dit zorgt voor minder uitstoot van CO2 en fijnstof. Ook bevatten de PlasticRoad-elementen waterreservoirs, die bij de huidige hevige regenval en veranderende weercondities nodig zijn voor snelle waterafvoer. 

Het PlasticRoad-concept

Simon Jorritsma en Anne Koudstaal, beide werkzaam bij KWS zijn de bedenkers van het PlasticRoad-concept. Op dit moment wordt hard gewerkt aan het prototype van de weg van gerecycled plastic. Dit doet KWS samen met PlasticRoad-partners Wavin en Total. Eind van dit jaar legt KWS de eerste PlasticRoad aan in de vorm van een fietspad ergens in Nederland.

De uitreiking

Naast de categorie ‘community’ waarin de PlasticRoad finalist is, zijn de categorieën: body, home, work en play & learning. Uit iedere categorie kiest de jury een winnaar. De jury van de INDEX Award bestaat uit elf invloedrijke personen met diverse achtergronden en uit verschillende kennisgebieden. Meer informatie over de jury is beschikbaar via deze linkOok de Deense kroonprinses Mary is hierbij aanwezig. De uitreiking van de awards vindt plaats op 1 september in Helsingør, Denemarken met in totaal 1000 gasten. 

Nieuws

Meer nieuws

PlasticRoad wint voorronde Rijkswaterstaat voor Making Waves

KWS-concept de PlasticRoad is één van de drie winnaars van de voorronde voor Making Waves . Op 7 september...

VolkerWessels weer verkozen tot beste werkgever in de bouw

De titel 'Beste werkgever in de bouw' gaat opnieuw naar VolkerWessels, het moederbedrijf van KWS. Dat blijkt uit het...

KWS, Wavin en Total tekenen samenwerkingsovereenkomst voor ontwikkeling PlasticRoad

VolkerWessels onderneming KWS, Wavin en Total kondigen een samenwerking aan om gezamenlijk het concept PlasticRoad te...

+