icon-arrow-right
HomeNieuws HERA-primeur: 100% gerecycled asfalt als deklaag in Ouderkerk aan den IJssel

HERA-primeur: 100% gerecycled asfalt als deklaag in Ouderkerk aan den IJssel

Actueel | Duurzaamheid

KWS (een VolkerWessels-onderneming) en het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard voeren samen een pilot uit met de toepassing van 100% gerecycled asfalt in de deklaag van een weg voor gemotoriseerd verkeer. Op de Oudelandseweg en Lekkerkerkse Kerkweg in Ouderkerk aan den IJssel richtten we deze week voor het eerst een proefvak van ruim 700 meter in met volledig gerecycled asfalt. Een primeur voor KWS.

Hergebruikt asfalt met dennenolie

“Anderhalf jaar geleden hebben we een fietspad in Rotterdam geasfalteerd met een deklaag (en onder- en tussenlaag) van 100% gerecycled asfalt. Voor het eerst passen we dit nu toe in de deklaag van een weg voor gemotoriseerd verkeer,” vertelt directeur Jan de Morée van KWS Infra Rotterdam.

 

Dit duurzame hergebruik van asfalt dat volledig uit oud freesasfalt bestaat, is mogelijk door de toepassing van het HERA-system van de Asfaltcentrale Rotterdam, waar KWS Infra Rotterdam deels eigenaar van is. Door aan het oude asfalt een biologisch verjongingsmiddel verkregen uit dennenolie toe te voegen, komen we nu voor het eerst tot een 100% gerecycled asfalt dat gelijkwaardig is aan ‘gewoon’ asfalt.

Zowel KWS als het Hoogheemraadschap onderschrijven de uitgangspunten van de circulaire economie. “Hergebruik van grondstoffen kost minder energie en leidt tot minder uitstoot van CO2. Dit past volledig in ons doel om duurzamer te werken,” aldus Hoogheemraad Paul van den Eijnden.

 

De komende tijd zal het proefvak nauwkeurig worden gemonitord om vast te stellen of het 100% gerecyclede asfalt geschikt is voor grotere toepassing als deklaag voor wegen voor gemotoriseerd verkeer.

HERA-system

Het asfalt wordt in de Asfaltcentrale Rotterdam gerecycled door middel van het HERA-system. In 2012 werd deze unieke installatie geïnstalleerd, het is de enige ter wereld met deze specifieke techniek. Recycling van asfalt gebeurt normaalgesproken door directe verhitting van de grondstoffen. Het HERA-system werkt door indirecte verhitting. Voor meer informatie over de installatie, klik hier of bekijk de video.

Projecten

Alle projecten

Nieuws

Meer nieuws

Veilig het ijs op dankzij KWS Infra Rotterdam

Als onderdeel van de marktleider in de Nederlandse wegenbouw heeft KWS Infra Rotterdam veiligheid hoog in het vaandel. Maar...

Landelijke primeur voor toepassing Konw├ęGreen-asfalt voor de gemeente Apeldoorn

Wijk Berg en Bos te Apeldoorn is het eerste overheidsproject waar het asfaltmengsel KonwéGreen is toegepast....

KWS legt fietspad aan met 100% gerecycled asfalt in Rotterdam

Uniek circulair project: HERA-system werkt In Rotterdam is op donderdag 17 december als eerste gemeente in Nederland 100%...

Bedrijven

+