HomeNieuws Met de Protonde bieden KWS, Leicon en RvB Groep een snelle en duurzame oplossing voor rotondes

Met de Protonde bieden KWS, Leicon en RvB Groep een snelle en duurzame oplossing voor rotondes

Actueel | Duurzaamheid

Deze prefab rotonde wordt in 2 dagen gerealiseerd

 

Leicon, RvB Groep en KWS zijn een samenwerkingsverband gestart omtrent het product ‘Protonde’. De Protonde is een prefab rotonde die in twee dagen wordt aangelegd. De eerste werd afgelopen september in Ermelo aangelegd. Het doel van het samenwerkingsverband is het product verder in Nederland te introduceren.  

Duurzaam en circulair

De protonde is een ideale oplossing voor een snelle aanleg met daardoor minder hinder voor de omgeving. De prefab rotonde is daarnaast duurzaam vanwege de circulariteit van de modulaire betonelementen. Op dit moment kunnen ze al opgenomen, gerecycled en tot betongranulaat worden verwerkt. Het uiteindelijke doel is om de elementen op te nemen en vervolgens weer op een andere locatie te kunnen neerleggen. Tevens zijn door de korte realisatietijd omleidingsroutes korter. Daarmee wordt de toename van CO2-uitstoot als gevolg van omrijden gereduceerd.

 

Ab de Jong, directeur KWS Infra Zwolle licht dit innovatieve product toe: “Duurzaamheid is één van de speerpunten van KWS. Met elkaar zoeken we naar innovatieve oplossingen om ons werk en onze producten duurzamer te maken. De protonde is daar een perfect voorbeeld van.”

Protonde 5

Samenwerkingsverband

Leicon Verkeersgeleiding, RvB Groep en KWS Infra Zwolle zijn initiatiefnemers van de Protonde. Leicon Verkeersgeleiding is samen met RvB Groep leverancier van modulaire betonelementen. KWS zet haar specialisme in op het gebied van voorbereiding, planning en uitvoering van de werkzaamheden. Een goed voorbeeld van een ketensamenwerking. 

Prefab betonelementen

De Protonde bestaat uit geprefabriceerde betonelementen waarmee de rammelstrook, rijloper én de op- en afritten opgebouwd zijn. Deze zijn vervolgens aangesloten op het asfalt. Omdat de rotonde direct na de oplevering volledig belast wordt, wordt gebruik gemaakt van funderingsmateriaal waarmee in korte tijd een hoge druksterkte wordt verkregen. Daarmee worden onderlinge zettingen vermeden en kunnen de voegverbindingen eveneens direct belast worden.

Meer informatie

Voor meer informatie over de protonde, neem contact op met Jacco Stevens, Hoofd Bedrijfsbureau bij KWS Infra Zwolle via jacstevens@kws.nl of 06-50225325.

Nieuws

Meer nieuws

Primeur in Ermelo: KWS legt eerste prefab rotonde van Nederland aan

Actueel

In Ermelo is vandaag de eerste volledig prefab rotonde van Nederland geopend. Deze rotonde, gelegen op de N302 in...

HERA-primeur: 100% gerecycled asfalt als deklaag in Ouderkerk aan den IJssel

Actueel | Duurzaamheid

KWS (een VolkerWessels-onderneming) en het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard voeren samen een pilot uit met de...

KWS maakt oeverbeschoeiing van bagger

Actueel | Duurzaamheid | Persberichten

KWS werkt mee aan een pilot van het Waterschap Vechtstromen en NETICS om oeverbeschoeiing van bagger te maken. Onder de naam...

+