icon-arrow-right
HomeNieuws Eerste Provonde geopend in provincie Zeeland

Eerste Provonde geopend in provincie Zeeland

Actueel | Duurzaamheid

Gedeputeerde Van der Maas van de provincie Zeeland, wethouder Rian de Feijter van de gemeente Sluis en vestigingsdirecteur Martin Dees van KWS Infra Roosendaal-Sas van Gent openden vanochtend de nieuwe rotonde in de N253 bij Sint Anna ter Muiden. De rotonde heeft niet de traditionele ronde vorm, maar is ovaal gemaakt. Door deze vorm en het gebruik van circulaire bouwmaterialen kon de rotonde 62,5% duurzamer worden aangelegd dan de traditionele rotonde uit het referentiemodel. Deze ‘Provonde’ is gebaseerd op het concept ‘Protonde’ van KWS en Leicon Verkeersgeleiding. Bekijk de time lapse video van de aanleg hieronder. 

De provincie Zeeland heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom was het zo circulair mogelijk werken een belangrijke voorwaarde in de aanbesteding van de opdracht voor de aanleg van de nieuwe rotonde bij Sint Anna ter Muiden. De mate van circulariteit wordt berekend via de zogeheten Milieukostenindicator (MKI) van DuboCalc.

 

KWS Infra Roosendaal-Sas van Gent bedacht een manier om de rotonde 62,5% duurzamer te realiseren dan de referentie waarmee vergeleken moest worden. De grootste milieuwinst wist KWS te behalen door de rotonde een andere vorm te geven: ovaal in plaats van rond. Door te kiezen voor een ovalen vorm, kon er meer van de bestaande wegen gebruikt worden om de rotonde aan te leggen. Meer gebruik van bestaande wegen betekende dat er minder gesloopt hoefde te worden en minder wegonderdelen nieuw aangelegd hoefden te worden. Daardoor kon de rotonde sneller én met minder nieuwe grondstoffen, minder transportbewegingen en minder inzet van materieel worden gerealiseerd.

Provonde

KWS gebruikte voor de aanleg van het ovalen midden van de rotonde bovendien prefab betonnen elementen. Ook dat maakt de rotonde sneller te realiseren en meer circulair: de modulaire betonnen elementen kunnen tijdens hun levensduur eenvoudig opnieuw worden gebruikt op een andere locatie. Na levensduur kunnen ze bovendien worden gerecycled tot nieuwe elementen. Dit idee is afgeleid van de 'Protonde'. Dit concept van KWS, Leicon Verkeersgeleiding en RvB Groep genaamd ‘Protonde’ (prefab rotonde) werd door KWS al op een paar plekken toegepast. De rotonde bij Sint Anna ter Muiden is het eerste ovalen broertje daarvan, de PrOvonde. Een primeur voor de provincie Zeeland.


De provincie Zeeland stelde in de aanbesteding ook als voorwaarde dat er vijf biobased producten werden toegepast bij de bouw van de nieuwe rotonde. Daarom gebruikte KWS biobased schampblokken, betonpoeren en betontegels, die gemaakt worden met olifantsgras en gerecycled betonpuingranulaat. Ook de reflectorplanken zijn biobased en bestaan voor 50% uit de resten van bermmaaisel. Tot slot is de picknickset gemaakt van gerecycled materiaal, waarmee ook dit een biobased karakter heeft. De biobased producten werden geleverd door KWS-partner Bio Bound.

Nieuws

Meer nieuws

KWS op de Infra Relatiedagen in Hardenberg

Van 4 tot en met 6 februari is KWS wederom aanwezig op de Infra Relatiedagen in Hardenberg, het netwerkmoment voor de grond-,...

Circulaire prefab rotonde in één weekend aangelegd in Terneuzen

KWS heeft afgelopen weekend in één weekend tijd een rotonde aangelegd in de Binnenvaartweg in Terneuzen. Door...

Primeur in Ermelo: KWS legt eerste prefab rotonde van Nederland aan

In Ermelo is vandaag de eerste volledig prefab rotonde van Nederland geopend. Deze rotonde, gelegen op de N302 in...

Bedrijven

+