icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 02 november 2015

Rijkswaterstaat keurt duurzaam ZOAB van KWS goed

KWS (een onderneming van VolkerWessels) biedt nu tweelaags ZOAB aan van gerecycled materiaal. Met deze noviteit speelt KWS, de grootste wegenbouwer van Nederland, in op de huidige wensen om duurzaam en ‘cradle tot cradle’ te produceren. KWS is op dit moment de enige aannemer die dit product mag aanbieden.

Duurzaam én goedkoper

KWS is al koploper in het hergebruik van oud asfalt in standaard ZOAB. In de nieuwste tweelaags ZOAB past KWS ook in de onderlaag hergebruikt ZOAB toe. Dit wordt ‘partial recycling’ genoemd. Directeur Jan de Boer (KWS) legt uit: “De toepassing van dit asfaltmengsel zorgt ervoor dat de CO² uitstoot met maar liefst 50% wordt verminderd ten opzichte van een geproduceerde ton tweelaags ZOAB zonder ‘partial recycling’. Dat maakt dit type ZOAB tot een aantrekkelijk asfaltmengsel voor opdrachtgevers.”Hij vervolgt: “Het is niet alleen een duurzamer product, het scheelt ook in de prijs. Door hergebruik van oud asfalt kan er goedkoper geproduceerd worden.” Hergebruik in tweelaags ZOAB is belangrijk omdat dit mengsel een hogere geluidsreductie oplevert dan de standaard ZOAB. Tweelaags ZOAB vervangt daarom steeds vaker de standaard ZOAB op het hoofdwegennet. Het validatietraject van Rijkswaterstaat toont aan dat het asfalt met recycling even sterk is als gewone tweelaags ZOAB en even lang mee kan gaan.

 

Alex van de Wall, hoofd van de verantwoordelijke afdeling: “We wilden een mengsel dat in elke centrale, zonder aanpassingen aan de installatie of grote wijzigingen in de manier van werken kan worden geproduceerd. Dat maakt het product niet alleen innovatief, maar vooral ook praktisch toepasbaar. Hoge percentages vereisen speciale installaties en beperken dus de inzetbaarheid. Overigens kunnen we met ons HERA-systeem tot wel 100% recyclen!”

Goedkeuring Rijkswaterstaat

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van het mengsel en de wijze waarop het proces van deze specialistische vorm van recycling moet worden vormgegeven. Tot het uitgebreide validatieonderzoek behoorde ook een proefvak, dat in juli is aangelegd. Rob Hofman van Rijkswaterstaat: “Deze manier van oude ZOAB hergebruiken past bij de ambitieuze doelstellingen die Rijkswaterstaat heeft gesteld op het terrein van duurzaamheid.” Rijkswaterstaat heeft KWS op 26 oktober goedkeuring gegeven om dit nieuwe mengsel toe te passen.

 

Deze innovatie wordt direct ingezet op SAA A1/A6, één van de grootste projecten in Nederland. Dit VolkerWessels-project is niet alleen vanwege zijn omvang bijzonder, maar ook vanwege het feit dat de opdrachtnemer gedurende 25 jaar verantwoordelijk is voor het onderhoud.

Over KWS

KWS is marktleider in de wegenbouw van Nederland. Het bedrijf heeft een landelijke dekking en is decentraal georganiseerd met regionale vestigingen dochters & deelnemingen. KWS is zowel actief met de aanleg van grote, gecompliceerde en multidisciplinaire (infrastructurele) projecten als met kleinschalige projecten voor lokale overheden en particulieren. KWS is de bedenker van het concept PlasticRoad, een weg van gerecycled plastic.