HomeNieuws Schop in de grond voor eerste zuiverende kas van Nederland

Schop in de grond voor eerste zuiverende kas van Nederland

Actueel | Duurzaamheid

Vanochtend heeft Abt Dom Bernardus officieel het startsein gegeven voor de bouw van de eerste Biomakerij van Nederland op het terrein van de brouwerij van Abdij OLV Koningshoeven in Berkel-Enschot. KWS-onderneming M.J. Oomen riool- en betontechniek B.V. is als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de realisatie. De Biomakerij zal het afvalwater van de trappistenabdij - bekend van het La Trappe-bier - via een kas met micro-organismen en siergewassen biologisch zuiveren. Daarna kan dit water weer in het productieproces van de abdij gebruikt worden.

Onder toeziend oog van de overige betrokken partijen Waterschap De Dommel, Biopolus (bedenker Biomakerij), gemeente Tilburg, Commissaris van de Koning, Dhr v.d Donk en diversen genodigden zette Abt Dom Bernardus de eerste schop in de grond.

Circulaire waterkringloop

De abdij Koningshoeven had al lange tijd de wens om de kringloop van de waterhuishouding sluitend te maken. “Dit komt voort uit een innerlijke overtuiging”, geeft broeder Isaac aan. Nu is het dan zover dat de bouw echt van start gaat. De Biomakerij biedt veel voordelen. Naast de circulariteit heeft deze vorm van zuiveren minder energie en ruimte (m2) nodig in vergelijking met andere waterzuiveringen. Bovendien heeft de Biomakerij de potentie om te verworden tot nieuwe generatie zuiveringsconcepten binnen de circulaire economie. “Er gaat geen druppel water en geen gram grondstof meer het terrein af, tenzij verwerkt in een duurzaam product”, dat is de ambitie aldus Broeder Isaac.

 

De Biomakerij is een grote plantenkas, waarbij de wortels van planten in het afvalwater hangen. De wisselwerking tussen micro-organismen in het water en op de wortels zorgt voor de zuivering. Het afvalwater van de Abdij wordt op deze manier lokaal gezuiverd én hergebruikt. De Biomakerij bij de Abdij Koningshoeven is meteen ook een hele bijzondere. Het is een architectonisch hoogstandje. Los van de zuiverende werking biedt de ‘botanische tuin’ een plek voor ontmoetingen, educatieve doeleinden en doorontwikkeling via innovatie. In de kas worden ook biologische visteelt en hopteelt beoogd in de toekomst. Tenslotte wordt het slib uit de kas geschikt gemaakt als compost voor de kwekerij op de abdij.

 

“De Biomakerij past perfect in de stappen die waterschappen zetten naar een circulair Nederland in 2050”, vertelt Peter Glas, watergraaf van Waterschap De Dommel. “Deze nieuwe manier van zuiveren is duurzaam en het oogt ook nog eens mooi. Dat biedt ook kansen voor zuiverende kassen in woonwijken”.

Aan de slag met het bouwteam

Naar verwachting wordt de zuivering in november dit jaar opgeleverd. KWS-onderneming M.J.Oomen riool- en betontechniek B.V. is als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de gehele realisatie. De afgelopen twee jaar is in een bouwteam samen met Biopolus, Waterschap De Dommel en BLJ Architectuur aan het concept gewerkt. M.J. Oomen riool- en betontechniek B.V. neemt al het grondwerk , betonwerk en de rioleringswerkzaamheden voor haar rekening. Verder verzorgt zij de gehele coördinatie en projectleiding. Samen met partners Biopolus, Plaubouw, Hoppenbrouwers en Askové wordt de biomakerij gebouwd. Het project wordt uitgevoerd onder het Madaster Materialenpaspoort. Zoveel mogelijk hergebruikte- en circulaire bouwmaterialen worden ingezet.

Nieuws

Meer nieuws

Ontmoet KWS op Building Holland

Actueel

Van 17 tot en met 19 april 2018 is KWS als VolkerWessels onderneming aanwezig op Building Holland in de RAI in Amsterdam. De...

Startschot voor inrichting recreatiegebied Merwedeheuvel

Actueel | Persberichten

Op dinsdag 6 maart gaven directeur van KWS Infra Zwijndrecht Pieter Ahsman en directeur van Indaver Nederland Peter...

KWS ondertekent Green Deal Duurzaam GWW 2.0

Actueel | Duurzaamheid

Vanochtend ondertekende KWS de Green Deal Duurzaam GWW 2.0. Daarmee is de groep van ondersteuners, uitdragers en uitvoerenden...

Bedrijven

+