icon-arrow-right
HomeNieuws Bomruiming Engelse vliegtuigbommen WOII op project Waterdunen

Bomruiming Engelse vliegtuigbommen WOII op project Waterdunen

Actueel

Op project Waterdunen in Breskens zijn afgelopen dinsdag twee Engelse vliegtuigbommen uit WOII tot ontploffing gebracht. Bij explosieven opsporingswerkzaamheden heeft OCE, onderdeel van KWS, in opdracht van Stichting Het Zeeuwse Landschap deze bommen afgelopen maart op een diepte van 3,5 en 4 meter gevonden.

OCE was de uitvoerende partij in het opsporingsonderzoek NGE en voerde de civiel-technische
werkzaamheden met betrekking tot het inrichten van de springplaats en het detoneren van de
explosieven uit. De Explosieven Opruimings Dienst Defensie (EODD) was verantwoordelijk voor de vernietiging van de explosieven.

 

Bekijk de videobeelden van onze collega op NU.nl.

KWS-OCE bomruiming op project Waterdunen

Breskens en omgeving zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog diverse malen gebombardeerd. Tijdens heftige bombardementen op 11 september 1944 is het dorp voor zo'n 80% verwoest door bombardementen die uitgevoerd werden door de geallieerden. Veel bommen zijn ingeslagen en tot ontploffing gekomen. Echter, er zijn ook blindgangers achtergebleven. Om de geplande werkzaamheden binnen ontwikkelingsgebied Waterdunen op een veilige manier te kunnen uitvoeren wordt voorafgaand aan de werkzaamheden onderzoek gedaan naar niet-gesprongen-explosieven. Bij de ontwikkeling van Waterdunen zijn er in 2013 ook al twee vliegtuigbommen geruimd.

Het project Waterdunen

OCE werkt op project Waterdunen samen met diverse ‘KWS-zusjes’, namelijk Aquavia en Romers Grondverzet. Na de uitvoering van het deelproject ‘Waterdunen Inrichting Vogeleilanden en Duinvallei’ in 2017, werken we nu sinds juli 2018 aan het deelproject ‘Waterdunen Amoveren wegen’. Het totale project Waterdunen bestaat uit de aanleg van een binnendijks getijdengebied aan de Westerschelde, ten westen van Breskens. Voor de aanleg van Waterdunen worden voormalige landbouwpercelen en openbare wegen omgevormd tot een natuur- en recreatiegebied. Lees meer over de werkzaamheden van KWS op dit project op de projectpagina kws.nl/waterdunen.

Nieuws

Meer nieuws

Werkzaamheden Container Exchange Route officieel gestart

Afgelopen donderdag 9 mei werd samen met het Havenbedrijf Rotterdam de aanleg van de Container Exchange Route (CER)...

KWS zet met CO₂-compensatieprogramma van Shell weer een stap naar CO₂-neutraliteit

KWS en Shell gaan de CO2eq emissies die vrijkomen bij de productie van bitumen compenseren door onder andere bossen in Peru te...

Lage temperatuur asfalt (LTA) KonwéCO2 nu met recyclingpercentage van 100%

Eerste proefvak aangelegd   In Spijk is een proefvak aangelegd met een nieuwe variant van het asfaltmengsel...

Bedrijven

+