icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 20 juni 2018

KWS asfalteert met gerecycled wc-papier op IJburglaan in Amsterdam

Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die gerecycled wc-papier verwerkt tot geluidreducerend asfalt. In de weg aan de IJburglaan is afgelopen week door KWS cellulose gebruikt dat afkomstig is van wc-papier dat via het riool in de afvalwaterzuivering terecht is gekomen. In de toekomst gaan meerdere waterschappen cellulose leveren aan Amsterdam voor nog meer innovatieve toepassingen.

Hergebruik wc-papier als afdruipremmer in asfalt

De cellulose wordt als afdruipremmer in het asfalt ingezet. Hiermee wordt ‘afdruipen’ van bitumen op de steenslag voorkomen, waardoor beter en duurzamer asfalt ontstaat. Elk jaar wordt in Nederland 180.000 ton wc-papier door het toilet gespoeld. Dat spoelt naar de rioolwaterzuivering en wordt als afval verbrand. Zonde, want het bevat waardevolle grondstoffen zoals de genoemde cellulose. Dit komt onder meer van pas bij het maken van asfalt, maar kan ook gebruikt worden voor productie van isolatiemateriaal, biocomposiet, kunststof kozijnen en gevelplaten.

 

Met een speciale techniek wordt deze stof uit het rioolwater gefilterd en opnieuw gebruikt. Rioolwater zuiveren kost veel geld en energie, maar door hergebruik is juist minder energie nodig en hoeft minder afval te worden verbrand. Gemeente Amsterdam streeft naar 100% circulair bouwen door materialen zo hoogwaardig en lokaal mogelijk te hergebruiken en door toevoegingen te ontdekken die deel uitmaken van een circulaire cyclus.

 

Met deze innovatieve stap wil de gemeente Amsterdam samen met waterschappen en partners als KWS een bijdrage leveren aan het toekomstbestendig maken van een duurzame en hoogwaardige openbare ruimte. Amsterdam heeft flinke ambities op onder andere het gebied van duurzaam bouwen. Zo wil de stad bouwen zonder uitstoot van broeikasgassen, luchtvervuiling en geluidsoverlast.

Samen verduurzamen

Pepijn Kok, bedrijfsleider van KWS Infra Amsterdam-Heerhugowaard licht toe: “Samen met onze opdrachtgevers streeft KWS naar steeds meer toepassing van duurzame innovaties zodat we stappen zetten in verduurzaming. Het ‘opwaarderen’ van wc-papier tot afdruipremmer voor ons asfalt is daar een mooi voorbeeld van. We hopen dat meer opdrachtgevers het goede voorbeeld volgen zodat we meer duurzame innovaties kunnen testen.”

Amsterdam: circulaire stad

Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid): “Het belang van circulair bouwen is groot. Ik vind dit een heel mooi voorbeeld dat symbool staat voor de circulaire economie. Als we zelfs gebruikt wc-papier kunnen recyclen voor nieuwe toepassingen toont dat wel aan dat we niets meer als afval hoeven te beschouwen en alles kunnen hergebruiken.”