icon-arrow-right
HomeNieuws KWS asfalteert met gerecycled wc-papier op IJburglaan in Amsterdam

KWS asfalteert met gerecycled wc-papier op IJburglaan in Amsterdam

Actueel | Duurzaamheid

Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die gerecycled wc-papier verwerkt tot geluidreducerend asfalt. In de weg aan de IJburglaan is afgelopen week door KWS cellulose gebruikt dat afkomstig is van wc-papier dat via het riool in de afvalwaterzuivering terecht is gekomen. In de toekomst gaan meerdere waterschappen cellulose leveren aan Amsterdam voor nog meer innovatieve toepassingen.

Hergebruik wc-papier als afdruipremmer in asfalt

De cellulose wordt als afdruipremmer in het asfalt ingezet. Hiermee wordt ‘afdruipen’ van bitumen op de steenslag voorkomen, waardoor beter en duurzamer asfalt ontstaat. Elk jaar wordt in Nederland 180.000 ton wc-papier door het toilet gespoeld. Dat spoelt naar de rioolwaterzuivering en wordt als afval verbrand. Zonde, want het bevat waardevolle grondstoffen zoals de genoemde cellulose. Dit komt onder meer van pas bij het maken van asfalt, maar kan ook gebruikt worden voor productie van isolatiemateriaal, biocomposiet, kunststof kozijnen en gevelplaten.

 

Met een speciale techniek wordt deze stof uit het rioolwater gefilterd en opnieuw gebruikt. Rioolwater zuiveren kost veel geld en energie, maar door hergebruik is juist minder energie nodig en hoeft minder afval te worden verbrand. Gemeente Amsterdam streeft naar 100% circulair bouwen door materialen zo hoogwaardig en lokaal mogelijk te hergebruiken en door toevoegingen te ontdekken die deel uitmaken van een circulaire cyclus.

 

Met deze innovatieve stap wil de gemeente Amsterdam samen met waterschappen en partners als KWS een bijdrage leveren aan het toekomstbestendig maken van een duurzame en hoogwaardige openbare ruimte. Amsterdam heeft flinke ambities op onder andere het gebied van duurzaam bouwen. Zo wil de stad bouwen zonder uitstoot van broeikasgassen, luchtvervuiling en geluidsoverlast.

Samen verduurzamen

Pepijn Kok, bedrijfsleider van KWS Infra Amsterdam-Heerhugowaard licht toe: “Samen met onze opdrachtgevers streeft KWS naar steeds meer toepassing van duurzame innovaties zodat we stappen zetten in verduurzaming. Het ‘opwaarderen’ van wc-papier tot afdruipremmer voor ons asfalt is daar een mooi voorbeeld van. We hopen dat meer opdrachtgevers het goede voorbeeld volgen zodat we meer duurzame innovaties kunnen testen.”

Amsterdam: circulaire stad

Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid): “Het belang van circulair bouwen is groot. Ik vind dit een heel mooi voorbeeld dat symbool staat voor de circulaire economie. Als we zelfs gebruikt wc-papier kunnen recyclen voor nieuwe toepassingen toont dat wel aan dat we niets meer als afval hoeven te beschouwen en alles kunnen hergebruiken.”

Nieuws

Meer nieuws

Veilige, innovatieve ZOAB-randconstructie getest op A58

Afgelopen weekend is de veilige ZOAB-randconstructie van KWS door TNO getest op de A58 ter hoogte van Etten-Leur. De...

Nieuw asfalt op N342 combineert lagere CO₂-uitstoot met hoog recyclingpercentage

Voor de reconstructie van het wegvak van de provinciale weg N342 in Oldenzaal, van de Hengelosestraat tot de toerit A1, wordt...

Het eerste PlasticRoad-fietspad van gerecycled plastic komt in Zwolle

Wereldprimeur in Overijssel   Vianen/Zwolle – De PlasticRoad, de weg op basis van gerecycled plastic, wordt...

+