icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Betonnen rotondes en rijbanen

Rotondes zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer met een positief gevolg voor de veiligheid. Het draaiend en wringend (vracht)verkeer is belastend voor alle gebruikte verhardingsmaterialen. Ter plaatse gestort beton is hier een goede oplossing. Beton is sterk, vervormt niet en blijft uitstekend berijdbaar.

Krachtig en goedkoop

In ons land kennen we een grote variëteit aan rotondes. Van klein tot groot, enkelbaans of meer stroken al of niet voorzien van fietspaden. Bij sommige rotondes is het centraal eiland overrijdbaar ten behoeve van groot transport. De afmetingen, vertaalt in de buitenstraal, kunnen afhankelijk van het verkeersaanbod en de beschikbare ruimte sterk variërenNaast de kosten van de investering in wegen en rotondes, wordt in kostenberekeningen steeds vaker rekening gehouden met het onderhoud, vervanging of sloop. Uit voorbeelden van kostenberekeningen blijkt dat de kosten van het aanleggen van betonnen wegen en rotondes aanzienlijk lager zijn dan regulier toegepaste wegverhardingen. Hierdoor zien we dat rotondes en bijbehorende rijbanen steeds vaker worden uitgevoerd in beton.

Van rammelstrook tot aangrenzende wegen

Het verharde deel van rotondes bestaat in het algemeen uit vier verschillende onderdelen. Vanuit het centraal eiland gezien zijn dat: de overrijdbare strook (rammelstrook), de rotondeband (strook tussen rammel-strook en verharding), de verharding en de aansluitingen met de aangrenzende wegen. Vrijwel alle onderdelen kunnen in beton machinaal worden uitgevoerd. Bij de aansluitingen is het belangrijk een voldoende lang gedeelte van de aangrenzende wegen in beton uit te voeren. Dit is nodig om te voorkomen dat er ter plaatse van de overgang bij de rotonde schade optreedt ten gevolge van de wringend rijdende, remmende en optrekkende voertuigen. Daar waar wegen aansluiten op de rotonde zal een deel in handwerk uitgevoerd moeten worden evenals de koppen van de midden-geleiders. Voor meer informatie, neemt u contact op met onze betonspecialist: BKB Infra.

De voordelen van betonnen rijbanen en rotondes

  • Zeer duurzame verharding voor rotondes
  • Nagenoeg onderhoudsvrij, waardoor de onderhoudskosten zeer laag zijn ten opzichte van element- of asfaltverhardingen
  • Bestand tegen draaiende verkeersbelastingen, hoge aslasten en optrekkend en afremmend verkeer zonder dat er spoor- of ribbelvorming ontstaat