De mogelijkheden met drones zijn eindeloos. Vanwege de vele voordelen heeft de drone inmiddels ook in ons werkveld zijn intrede gedaan. Met behulp van een drone brengen wij een terrein snel en nauwkeurig in kaart en voeren daarbij volumemetingen uit. De techniek die wij hiervoor gebruiken is fotogrammetrie, ofwel mapping. Met software worden de foto’s naderhand met elkaar verbonden tot een gedetailleerde 2D en 3D puntenwolk.
De 3D-puntenwolk vormt de basis voor het uitvoeren van de daadwerkelijke volumeberekening. Een 2D orthomosaic (plattegrond) kan worden gebruikt voor promotionele doeleinden, projectmanagement en GIS-applicaties. Maatvoering met behulp van een drone betekent dat snel een nauwkeurige en grote hoeveelheid data verkregen wordt. In slechts enkele minuten meten we een depot in. Ook op lastig bereikbare plekken kunnen we makkelijk komen. De uiteindelijke volume- berekening is nauwkeuriger dan bijvoorbeeld het inmeten met RTK. Het 3D-model die wij na een vlucht generen met behulp van fotogrammetrie-software, is een sluitend model met duizenden meetpunten. Een landmeter daarentegen meet slechts tientallen, hooguit honderden punten. Uit dit 3D-model kunnen de hoogtes, oppervlakten en volumes worden bepaald. Een mooie toevoeging: we kunnen altijd een gegeorefereerde 2D plattegrond van de locatie leveren.
Aan de hand van een vooraf opgesteld vliegplan, vliegen we met de drone een raster. Tijdens de vlucht maakt de drone dan honderden foto’s met een overlap over de voorgaande en naastgelegen foto’s. Met behulp van software worden de foto’s naderhand met elkaar verbonden tot een gedetailleerde 2D en 3D puntenwolk. Elke locatie moet voorafgaand beoordeeld worden met betrekking tot wet- en regelgeving. We kunnen daarom pas akkoord gaan met een aanvraag wanneer deze beoordeeld is en voldoet aan de eisen. Daarnaast is een vlucht afhankelijk van de weersomstandigheden. Een enkele keer komt het voor dat we een vlucht vanwege de weersvoorspellingen moeten annuleren.