icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Protonde

De protonde is een prefab rotonde die in twee dagen wordt aangelegd, terwijl de gebruikelijke aanlegtijd van traditionele rotonde zo'n zes weken is. De protonde is de ideale oplossing voor een snelle aanleg met daardoor minder hinder voor de omgeving. De prefab rotonde is daarnaast duurzaam vanwege de circulariteit van de modulaire betonelementen. In  september  2017  werd in Ermelo de eerste Protonde geïnstalleerd. 

Prefab rotonde met betonelementen

De rotonde bestaat uit geprefabriceerde betonelementen waarmee de rammelstrook, rijloper én de op- en afritten opgebouwd zijn. Deze zijn vervolgens aangesloten op het asfalt. Omdat de rotonde direct na de oplevering volledig belast wordt, wordt gebruik gemaakt van funderingsmateriaal waarmee in korte tijd een hoge druksterkte wordt verkregen. Daarmee worden onderlinge zettingen vermeden en kunnen de voegverbindingen eveneens direct belast worden. Op dit moment kunnen de betonelementen al opgenomen en gerecycled worden en tot betongranulaat worden verwerkt. Het uiteindelijke doel is om de elementen op te nemen en vervolgens weer op een andere locatie te kunnen neerleggen. Tevens zijn door de korte realisatietijd omleidingsroutes korter. Daarmee wordt de toename van CO2-uitstoot als gevolg van omrijden gereduceerd.

Van zes weken naar twee dagen

Met de Protonde verkorten we de reguliere aanlegtijd van een rotonde van zes weken naar twee dagen. Op die manier wordt de overlast drastisch beperkt. Naast de bovengenoemde variant in Ermelo plaatsten we ook een Protonde in Terneuzen. De protonde in Terneuzen is een hybride variant van de Protonde, doordat bij deze rotonde de rijloper van asfalt is gemaakt. Bij de Protonde in Ermelo bestaat ook de rijloper uit prefab betonnen elementen. Een ander verschil met de Protonde in Ermelo zijn de aansluitingen (inclusief de middengeleiders) die ook uit prefab-elementen zijn gemaakt. Dankzij deze doorontwikkeling kunnen nog meer handelingen en daarmee tijd en kosten worden bespaard. Leicon VerkeersgeleidingRvB Groep en KWS Infra Zwolle zijn initiatiefnemers van de protonde. Leicon Verkeersgeleiding is samen met RvB Groep leverancier van modulaire betonelementen. KWS zet haar specialisme in op het gebied van voorbereiding, planning en uitvoering van de werkzaamheden.

De voordelen van de Protonde

  • Flinke verkorting van de aanlegtijd t.o.v. een reguliere rotonde. Van zes weken naar twee dagen.
  • Weinig onderhoud
  • Circulair: de betonnen elementen kunnen tijdens hun levensduur opnieuw worden gebruikt