icon-arrow-right
Home Maatvoering met drones

Maatvoering met drones

De mogelijkheden van drones zijn eindeloos. Vanwege de vele voordelen heeft de drone inmiddels ook in ons werkveld zijn intrede gedaan. Met een drone kunnen wij een terrein snel en nauwkeurig in kaart brengen en daarbij volumemetingen uitvoeren. De techniek die wij hiervoor gebruiken is fotogrammetrie, ofwel mapping.

Wij meten:

  • Asfaltcentrales
  • Grondstoffendepots
  • Dijklichamen
  • Bouwterreinen
  • Overige terreinen
  • Voortgang van het werk
  • Etc.

Met mapping kunnen wij in een korte tijd een groot gebied in kaart brengen. We vliegen met de drone een raster aan de hand van een vooraf opgesteld vliegplan. De drone maakt tijdens zijn vlucht honderden foto’s met overlap over de voorgaande en naastgelegen foto’s. Met software worden de foto’s naderhand met elkaar verbonden tot een gedetailleerde 2D en 3D puntenwolk.

Dataverwerking

De 3D puntenwolk vormt de basis voor het uitvoeren van de daadwerkelijke volumeberekening. Een 2D orthomosaic (plattegrond) kan worden gebruikt voor promotionele doeleinden, projectmanagement en GIS applicaties.

Maatvoering met behulp van een drone betekent dat snel een nauwkeurige en grote hoeveelheid data verkregen wordt. In slechts enkele minuten meten we een depot in. Ook op lastig bereikbare plekken kunnen we makkelijk komen. De uiteindelijke volume- berekening is nauwkeuriger dan bijvoorbeeld het inmeten met RTK. Het 3D-model die wij na een vlucht generen met behulp van fotogrammetrie-software, is een sluitend model met duizenden meetpunten. Een landmeter daarentegen meet slechts tientallen, hooguit
honderden, punten. Uit dit 3D-model kunnen de hoogtes, oppervlakten en volumes worden bepaald.

Een mooie toevoeging: we kunnen altijd een gegeorefereerde 2D plattegrond van de locatie leveren.

Kwaliteit en nauwkeurigheid

We toetsen achteraf de nauwkeurigheden om de kwaliteit van de metingen te waarborgen.

Eindproductie per locatie

Een vlucht levert vele foto’s en nauwkeurige data op. Welke eindproducten leveren wij op:

- Orthomosaic (2D plattegrond)
- PDF met gemeten volume per depot
- Puntenwolk (3D) met een nauwkeurigheid
XYZ +/- 3cm

Levertijd

We vinden het belangrijk dat u snel met de data aan de slag kunt! Wij hebben slechts 1 à 2 werkdagen nodig om de data die tijdens de vluchten verkregen is te verwerken tot het eindproduct.

Wet- en regelgeving

Elke locatie moet voorafgaand beoordeeld worden met betrekking tot wet- en regelgeving. We kunnen daarom pas akkoord gaan met een aanvraag wanneer deze beoordeeld is en voldoet aan de eisen. Ook goed om vooraf te vermelden: een vlucht is afhankelijk van de weersomstandigheden. Een enkele keer komt het voor dat we een vlucht vanwege de weersvoorspellingen moet

+