icon-arrow-right
Home De Protonde - een prefab, modulaire rotonde

De Protonde - een prefab, modulaire rotonde

De protonde is een prefab rotonde die in twee dagen wordt aangelegd. De protonde is de ideale oplossing voor een snelle aanleg met daardoor minder hinder voor de omgeving. De prefab rotonde is daarnaast duurzaam vanwege de circulariteit van de modulaire betonelementen. Afgelopen september werd in Ermelo de eerste Protonde geïnstalleerd. 

Protonde 5

Prefab betonelementen

De rotonde bestaat uit geprefabriceerde betonelementen waarmee de rammelstrook, rijloper én de op- en afritten opgebouwd zijn. Deze zijn vervolgens aangesloten op het asfalt. Omdat de rotonde direct na de oplevering volledig belast wordt, wordt gebruik gemaakt van funderingsmateriaal waarmee in korte tijd een hoge druksterkte wordt verkregen. Daarmee worden onderlinge zettingen vermeden en kunnen de voegverbindingen eveneens direct belast worden.

Circulair en duurzaam

Op dit moment kunnen de betonelementen al opgenomen en gerecycled worden en tot betongranulaat worden verwerkt. Het uiteindelijke doel is om de elementen op te nemen en vervolgens weer op een andere locatie te kunnen neerleggen. Tevens zijn door de korte realisatietijd omleidingsroutes korter. Daarmee wordt de toename van CO2-uitstoot als gevolg van omrijden gereduceerd.

Protonde-partners

Leicon Verkeersgeleiding, RvB Groep en KWS Infra Zwolle zijn initiatiefnemers van de protonde. Leicon Verkeersgeleiding is samen met RvB Groep leverancier van modulaire betonelementen. KWS zet haar specialisme in op het gebied van voorbereiding, planning en uitvoering van de werkzaamheden.

 

Voor meer informatie over de Protonde, neem contact op met Jacco Stevens, hoofd bedrijfsbureau bij KWS Infra Zwolle via 06-50225325 of jacstevens@kws.nl

+