icon-arrow-right
HomeProjecten 100% gerecycled asfalt als deklaag

100% gerecycled asfalt als deklaag

Ouderkerk aan den IJssel

Een primeur voor KWS. Samen met het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard voeren we sinds augustus 2017 een pilot uit met de toepassing van 100% gerecycled asfalt in de deklaag van een weg voor gemotoriseerd verkeer. Op de Oudelandseweg en Lekkerkerkse Kerkweg in Ouderkerk aan den IJssel is eerst een proefvak van ruim 700 meter ingericht met volledig gerecycled asfalt. Kort daarna is nog twee kilometer aan het testtraject toegevoegd. Dit extra gedeelte bevat namelijk diverse bochten. Deze ontbraken in het eerste stuk en zijn belangrijk voor het testen van het asfalt in deze pilot. 

Hergebruikt asfalt met dennenolie

Het traject wordt twee jaar lang nauw gemonitord om de kwaliteit van het asfalt te meten en vast te stellen of deze volledig gerecyclede deklaag geschikt is voor andere, grotere toepassingen. 

 

In Ouderkerk aan den IJssel is het hergebruikte asfalt ingezet als levensduurverlengende oplossing voor de rijbaan. Het gebruikte asfalt wordt gerecycled bij de Asfaltcentrale Rotterdam in het HERA-System. Door middel van indirecte verhitting wordt het oude asfalt bewerkt, een unieke techniek in de wereld. Voor het asfalt in Ouderkerk a/d IJssel is een biologisch verjongingsmiddel toegevoegd om de oude bitumen hun originele eigenschappen terug te geven en het zo geschikt te maken voor hergebruik. Door aan het oude asfalt een biologisch verjongingsmiddel verkregen uit dennenolie toe te voegen, komen we nu voor het eerst tot een 100% gerecycled asfalt dat gelijkwaardig is aan ‘gewoon’ asfalt.

 

Bekijk hier de reportage die RTV Krimpenerwaard maakte van het aanbrengen van het asfalt. 

Feiten & cijfers

 • Recyclingpercentage
  100%
 • Type asfaltlaag
  Deklaag
 • Geproduceerd in
  Asfaltcentrale Rotterdam
 • Aantal vierkante meters
  2800
 • Verjongingsmiddel
  Dennenolie
 • Aantal tonnen 100% PR deklaag
  460
 • Lengte pilotvak
  800 m1
 • Betrokken bedrijven
 • Projectcategorieën
  Wegenbouw
  Highlights
  Duurzaam

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

75% reductie in CO2-uitstoot door toepassing 100% gerecycled asfalt in Hoofddorp

100% gerecycled asfalt voor het eerst door KWS grootschalig toegepast in deklaag van asfaltweg   Voor...

+