HomeProjecten Een fietsstraat van duurzaam asfalt

Een fietsstraat van duurzaam asfalt

Utrecht

Gemeente Utrecht gaf in 2016 de opdracht aan KWS Infra Utrecht om van de Cremerstraat een fietsstraat te maken. Een belangrijk aspect van de opdracht was duurzaam asfalt, als onderdeel van Utrecht als Circulaire stad.

Project: Fietsstraat de Cremerstraat

Gemeente Utrecht hoopt in 2030 een klimaat neutrale stad te zijn. In 2050 draait de stad volledig op circulaire economie, zo is het streven. Dit streven vertaalt zich ook naar de ontwikkelingen in de openbare ruimte: ‘s werelds meest fietsvriendelijke stad worden. Het project “Fietsstraat de Cremerstraat” zet de juiste stappen richting dit doel. KWS Infra Utrecht draagt bij aan deze overkoepelende visie door met twee innovatieve oplossingen te komen. Onze circulaire oplossing om de CO2-uitstoot en gevolgen voor het milieu te beperken resulteerde onder andere in het gebruik van 69% minder nieuw asfalt.

Pilot

Door de fundering dikker te maken kon KWS Infra Utrecht het asfalt terugbrengen naar twee lagen, in plaats van de gebruikelijke drie lagen. De onderste laag bestaat daarbij uit 100% gerecycled asfalt uit ons HERA systeem. Het straatwerk is tevens voor circa 95% hergebruikt, alleen de rode deklaag is fonkelnieuw. De Cremerstraat is één van de twee pilots van de gemeente Utrecht waarmee zij het komend jaar kennis opdoen over duurzamer asfalt.

Feestelijke opening

Het project is recentelijk opengesteld; sinds week 37 kunt u zelf een kijkje gaan nemen bij de nieuwe Cremerstraat. Op 23 september was de feestelijke opening van de straat. In het kader van nationale Burendag was er een band en verzorgde ProRail de koffie. Ruim 50 bewoners en wethouder Lot van Hooijdonk kwamen op deze zonnige zaterdag naar de opening, waar zij een kopje koffie en taart kregen.

Feiten & cijfers

 • HERA systeem
  100% gerecycled asfalt
 • Straatwerk
  circa 95% hergebruikt
 • Gebruik nieuw asfalt
  69% minder
 • 1 van de 2 pilots
  van Gemeente Utrecht om kennis op te doen over duurzaam asfalt
 • Betrokken bedrijven
 • Projectcategorieën
  Wegenbouw
  Advies & Ontwerp

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

KWS wint aanbesteding herinrichting historische Kerkweg te Heerhugowaard 

Actueel | Persberichten

De herinrichting van de historische Kerkweg en Veenhuizerweg te Heerhugowaard is definitief gegund aan KWS Infra...

+