icon-arrow-right
HomeProjecten Herinrichting Middenweg Zuid

Herinrichting Middenweg Zuid

Heerhugowaard

De Middenweg Zuid in Heerhugowaard wordt door velen beschouwd als een uniek deel van Heerhugowaard. De unieke kenmerken zoals de dubbele bomenrij en de tweezijdige waterlopen zijn sinds de zeventiende eeuw nauwelijks veranderd. De wegas is nog zichtbaar en kenmerkende bruggen zijn aanwezig. Aan beide kanten van de weg staan grote populieren.

Herinrichting Middenweg - Zuid

Er is gebleken dat de wegconstructie en de bomen aan de Middenweg- Zuid het einde van hun levensduur hebben bereikt. De weginrichting voldoet daarnaast niet meer. Langs de kanten van de weg is het asfalt gescheurd, in het midden is er spoorvorming door de acht bussen die er per uur rijden. In het verleden is er wegdek op wegdek gestapeld. Uit onderzoek is gebleken dat de onderste laag bestaat uit klinkers van voor de oorlog.

Vervangen bomen

De overjarige populieren zijn al jaren een punt van zorg. De wortels van de bomen zorgen voor een hobbelig wegdek langs de kanten en bij harde wind moest de weg regelmatig afgesloten worden door afbrekende takken. De zorg van afbrekende takken is twee jaar geleden uitgesteld door de takken te snoeien. Het broze hout groeit echter weer aan. Het is daarom nodig om de oude populieren te kappen en te vervangen door nieuwe bomen. Het is nog niet bekend welke nieuwe bomen worden aangeplant. Met betrekking tot de kap gaat er extra aandacht uit naar de aanwezige vleermuizen in de omgeving.

Wat gaat er gebeuren bij de herinrichting?

Op 9 januari 2018 is er een start gemaakt met de werkzaamheden. Er komt een nieuwe inrichting van de weg (een fietsstraat) en de huidige populieren worden gekapt. Het wegprofiel wordt iets verlaagd en verruimd om de weg, kabels en leidingen een goede plek te kunnen geven. De verlichting zal ook vervangen worden. In de zomer van 2019 is de weg klaar. In het najaar van 2019 worden de laatste nieuwe bomen aangeplant.

 

Het verkeer zal na de herinrichting hetzelfde zjin als nu, dit geldt voor de voetgangers, fietsers, auto's (bestemmingsverkeer) en de bus. Er wordt een wegprofiel aangelegd waarin fietsers, voetgangers, bestemmingsverkeer en de bus een plek krijgen. De fietser is de hoofdgebruiker en krijgt een veiligere plek op de fietsstraat. Zo is er extra aandacht voor de goede doorstroming van de bus. 

"Met de KWS app informeren we u eenvoudig over de werkzaamheden en zijn we daarnaast goed bereikbaar voor vragen en opmerkingen."

Jörg Dreyer, omgevingsmanager

Contactpersoon

Jörg Dreyer Omgevingsmanager Neem contact op

Feiten & cijfers

  • KWS app: altijd op de hoogte
    Download onze KWS app om op de hoogte te blijven van de werkzaamheden van de Middenweg Zuid. De KWS app is zowel voor Android als iOS beschikbaar.
  • Spreekuur KWS op dinsdagmiddag
    Iedere dinsdag van 15.00 tot 16.00 uur bent u van harte welkom bij ons inloopspreekuur in de KWS keet tegenover Intratuin.
  • Betrokken bedrijven
  • Projectcategorieën
    Wegenbouw

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

KWS wint aanbesteding herinrichting historische Kerkweg te Heerhugowaard 

De herinrichting van de historische Kerkweg en Veenhuizerweg te Heerhugowaard is definitief gegund aan KWS Infra...

Onderhoud R-net busbaan HOV-1 door combinatie Gebr. van Kessel STEP en KWS

Combinatie Gebr. Van Kessel Speciale Technieken en Producten (STEP) en KWS Infra Amsterdam – Heerhugowaard gaat...

KWS lanceert app voor omgevingscommunicatie

Projecten van KWS zijn vanaf nu te volgen via de KWS app. Deze app is in samenwerking met de BouwApp ontwikkeld. Met de app...

+