icon-arrow-right
HomeProjecten Het duurzaamste bedrijventerrein van Europa

Het duurzaamste bedrijventerrein van Europa

Haarlemmermeer

Vanaf medio juni starten wij met de aanleg van de circulaire hoofdinfrastructuur op bedrijventerrein Schiphol Trade Park. Voor het bedrijventerrein Schiphol Trade Park heeft de gebiedsontwikkelaar Schiphol Area Development Company (SADC) de ambitie het meest circulaire en duurzame bedrijventerrein van Europa te ontwikkelen.

De werkzaamheden voor het project Schiphol Trade Park bestaan uit het bouw- en woonrijp maken voor de eerste ontwikkeling van Schiphol Trade Park. Zo werken we hier aan het bouw- en woonrijp maken van de openbare ruimte rond de kavels van de eerste vestigers, het in stand houden van de bestaande waterstructuur en de aanleg van compensatiewater ten behoeve van de nieuwe ontwikkelingen.

 

Voor het in stand houden van de waterstructuur plaatsen we damwanden. Deze zijn nodig om de oever te beschermen tegen uitspoeling en zo een rechtopstaande kering te creëren op de plek waar de brug wordt geplaatst. De damwanden worden in de grond gedrukt en met behulp van ankerstaven op hun plaats gehouden. Na het plaatsen van de damwanden wordt de watergang gegraven en kan deze verbonden worden met de omliggende watergangen doormiddel van een duiker.

Circulaire economie

Schiphol Trade Park is een uniek project waar we zoveel mogelijk de principes van een circulaire economie zullen gaan toepassen. Zo wordt het gebruik van nieuwe ruwe grondstoffen tot een minimum beperkt en worden de ingekochte materialen zo duurzaam mogelijk geproduceerd.

 

Bijvoorbeeld door het gebruik van 100% gerecycled asfalt uit het HERA-systeem en het inzetten van betonnen bestratingsmaterialen waarin olifantsgras uit de regio is verwerkt. Daarnaast zal tijdens het bouwproces al het dieselmaterieel draaien op de schoonste variant van CO₂-saving diesel, een brandstof op basis van afval- en reststromen.

Toekomstbestendig

Ook voor in de toekomst is het project duurzaam door het toepassen van het Madaster materialenpaspoort. Zo kunnen alle gebruikte materialen aan het einde van hun levensduur op Schiphol Trade Park weer worden hergebruikt. Het Madaster materialenpaspoort geeft de beheerder altijd inzicht in de specificatie, levensduur en hergebruikmogelijkheden van de toegepaste materialen.

 

Alle geplande maatregelen samen zorgen voor een hele lage milieubelasting, welke bijdraagt aan de ambities van het bedrijventerrein.

Contactpersoon

Marco Zuurbier Bedrijfsleider Neem contact op

Feiten & cijfers

Meer weten over dit project?

Bezoek de projectwebsite »

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Vervolgproject voor KWS op Schiphol Trade Park

Op bedrijventerrein Schiphol Trade Park start KWS Infra Amsterdam-Utrecht vandaag met het aanleggen van de infrastructuur ten...

KWS levert Schiphol Trade Park als eerste business park ter wereld op met Madaster...

Als eerste business park ter wereld is Schiphol Trade Park in Hoofddorp, een ontwikkeling van SADC, opgeleverd met een...

75% reductie in CO2-uitstoot door toepassing 100% gerecycled asfalt in Hoofddorp

100% gerecycled asfalt voor het eerst door KWS grootschalig toegepast in deklaag van asfaltweg   Voor...

+