icon-arrow-right
HomeProjecten Herstelwerkzaamheden Merwedebrug

Herstelwerkzaamheden Merwedebrug

Gorinchem

De Merwedebrug bij Gorinchem (A27) was eind 2016 afgesloten voor vrachtverkeer vanwege haarscheuren in de stalen draagbalken. Om de brug weer toegankelijk te maken voor zwaar verkeer werden versnelde reparaties uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat. VolkerInfra, VolkerRail en Wilchem werden hiertoe mede ingeschakeld.

Aanpak verbindingen en creƫren veilige werksituatie

De meest urgent te repareren verbindingen in de draagbalken werden als eerste aangepakt en zijn versterkt door middel van stalen platen. Het aanbrengen van deze complexe verbindingen vereiste de nodige kunde, aangezien het lastig was om overal goed bij te kunnen. Het creëren van een veilige werksituatie bleek een uitdaging, om onder de brug te kunnen werken.

Verwijderen Chroom-6

De taak van Wilchem was het verwijderen van de gevaarlijke stof Chroom-6 uit de liggers van de brug. In de loop van het project kwamen er steeds meer werkzaamheden bij om de aannemerscombinatie VolkerInfra-Van Oord te ondersteunen en het werk zo goed en veilig mogelijk uit te kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan het faciliteren van hoogwerkers, de juiste PBM’s en communicatiemateriaal verzorgen en het monitoren van de luchtkwaliteit. Tijdens het project werden dag en nacht gasmetingen verricht. Ook werd er continu videomonitoring uitgevoerd om het autoverkeer en de scheepvaart nauwlettend in de gaten te houden.

Feiten & cijfers

+