icon-arrow-right
HomeProjecten Proefvak met duurzaam en innovatief asfalt

Proefvak met duurzaam en innovatief asfalt

Winterswijk

Voor de gemeente Winterswijk heeft KWS een proefvak met duurzaam en innovatief asfalt aangebracht. De gemeente heeft het werkvak beschikbaar gesteld om KWS de kans te bieden om een asfaltmengsel wat nog in ontwikkeling is aan te brengen. Bij dit asfaltmengsel circulair produceren, energiebesparing en geluidsreductie de uitgangspunten geweest.

 

 

Proefvak

In het proefvak zijn twee nieuwe typen asfaltmengsels, rood en zwart, aangebracht welke speciaal voor binnenstedelijk gebied zijn ontwikkeld. Het onderzoek van dit proefvak richtte zich specifiek op geluidsreductie in relatie tot duurzaamheid. Het betreffende asfalt is een doorontwikkelde KonwéCity 80, geproduceerd bij onze asfaltcentrale in Doetinchem (APD). 

Konw├ęCity 80

KonwéCity is een uniek concept: een dunne geluidreducerende deklaag, die een aanzienlijke geluidsreductie combineert met een zeer lage rolweerstand en een goede weerstand tegen rafeling. In de KonwéCity wordt steenslag 4/8 toegepast waardoor deze weliswaar wat minder geluid reduceert dan de fijne variant, maar meer robuust is en daarmee een hoger weerstand tegen rafeling bezit.

Optimalisaties

Naast het toepassen van innovatief en duurzaam asfalt heeft KWS tijdens de uitvoering nog een tweetal optimalisaties doorgevoerd. Er is gekozen om de putten te boren in plaats van te metselen. Hierdoor is er geluidsreductie, is de weg vlakker en is het duurzamer ten opzichte van de traditionele methode. Om de geluidreductie nog te vergroten is er ook gekozen om koudplast in plaat van thermoplast toe te passen.

 

Contactpersonen

Zeno Hartman Projectleider Neem contact op

Rene Lensink Uitvoerder Neem contact op

Bart Kamphuis Adviseur Onderzoek & Advies Wegen Neem contact op

Feiten & cijfers

 • Uitvoering
  2018
 • Opdrachtgever
  Gemeente Winterswijk
 • Betrokken bedrijven
 • Projectcategorieën
  Wegenbouw
  Duurzaam
+