icon-arrow-right
HomeProjecten Vernieuwing Amstelveenlijn

Vernieuwing Amstelveenlijn

Amstelveen

De Amstelveenlijn, sneltram 51, wordt vernieuwd. En dat is hard nodig. De lijn is, nagenoeg in zijn huidige vorm, in gebruik sinds 1990 en uitgegroeid tot een belangrijke schakel in het regionale openbaar vervoer. Maar de huidige sneltrams zijn verouderd, vaak overvol, rijden niet vaak genoeg en zijn gevoelig voor storingen. Ook is de verkeersveiligheid rondom de lijn niet optimaal. De vernieuwing vindt plaats in opdracht van Vervoerregio Amsterdam. Metro en Tram van de gemeente Amsterdam begeleidt de uitvoering. Hoofdaannemer is VITAL, een samenwerkingsverband van de VolkerWessels-ondernemingen Van Hattum en Blankevoort, VolkerRail en KWS.

Wat houdt de vernieuwing in?

  • De huidige sneltram 51 tussen Westwijk en station Amsterdam Zuid wordt omgebouwd naar een veilige, snelle en betrouwbare tramverbinding met als eind-/beginhalte Amsterdam Zuid (er blijft  een metro 51 rijden tussen Isolatorweg – Zuid – Amsterdam CS) . Op Zuid kunt u straks overstappen op het overige openbaar vervoer.

 

  • Rails, wissels, bovenleidingen en technische systemen worden vernieuwd of krijgen groot onderhoud.
    Drie kruispunten – op de Beneluxbaan bij Kronenburg, Zonnestein en de Sportlaan– worden ongelijkvloers gemaakt en krijgen een verdiepte ligging.

 

  • Vier haltes komen te vervallen en worden verwijderd: Amstelveen Centrum, Marne, Gondel en Spinnerij. De haltes De Boelelaan/VU en A.J. Ernststraat worden samengevoegd tot één nieuwe halte op een nieuwe locatie.

 

  • Alle overige haltes worden vernieuwd en geschikt gemaakt voor de nieuwe lagevloertrams, die GVB heeft besteld.

 

  • Tramlijn 5 profiteert op hetzelfde traject (tussen Zuid en Stadshart) van de vernieuwing van de Amstelveenlijn, inclusief de nieuwe tramhaltes.

 

  • Er komt een opstelterrein in de Legmeerpolder.

Specifieke en slimme oplossingen

VITAL presenteerde in de aanbieding een breed palet aan projectspecifieke en slimme oplossingen. Zo zal, door de werkwijze van VITAL, pas begin 2019 gestart hoeven te worden met de grootschalige werkzaamheden voor het ongelijkvloers maken van de kruispunten Kronenburg, Zonnestein en Sportlaan.

 

Hierdoor blijft sneltram 51 tot maart 2019 rijden tot Westwijk. In eerdere plannen zou deze vanaf zomer 2018 tot Ouderkerkerlaan gaan rijden. VITAL weet ook de oost-westverbinding bij kruispunt Sportlaan tijdens de bouw in stand te houden. Dit is mogelijk door het kruispunt Sportlaan volledig verdiept aan te leggen in plaats van half-verdiept. Een oplossing waarmee ook tegemoet gekomen wordt aan een sterke wens van de omgeving.

 

Het wegverkeer heeft eveneens baat bij de plannen van VITAL, doordat twee keer twee rijbanen in beide richtingen op de Beneluxbaan behouden kunnen blijven tijdens de bouw. Dat er hinder zal zijn, is onontkoombaar, maar met deze en nog meer maatregelen beperkt VITAL de hinder voor omgeving, wegverkeer en openbaar vervoer zoveel mogelijk.

Contactpersoon

Pepijn Kok Bedrijfsleider Neem contact op

Feiten & cijfers

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Mega zomeroperatie Amstelveenlijn door VITAL succesvol afgerond

Tram 5 en 6 rijden sinds vanochtend weer naar Buitenveldert en Amstelveen. De mega zomeroperatie op de Amstelveenlijn is...

Mega zomeroperatie Amstelveenlijn in volle gang

Deze zomer is een hoogtepunt in de vernieuwing van de Amstelveenlijn: van 14 juli tot en met 25 augustus vindt een gigantische...

Symbolische starthandeling ombouw Amstelveenlijn

Afgelopen vrijdag 1 februari vond de symbolische starthandeling van de Amstelveenlijn plaats. Portefeuillehouder Gerard...

+