icon-arrow-right
HomeProjecten WielerExperience Roosendaal

WielerExperience Roosendaal

Roosendaal

“Wat zou jij doen met een verlaten sportpark?” Die vraag stelde de gemeente Roosendaal in 2016 stelde aan haar inwoners en verenigingen toen atletiekvereniging Thor vertrok van het Red Band Sportpark. Het idee van de Roosendaalse Wieler- en ontspanningsvereniging De Kaaimannen kreeg al gauw de handen op elkaar: verander het oude atletiekpark in een geweldige fietservaring voor jong en oud. Het idee voor de WielerExperience Roosendaal was geboren.

Samenwerking

In een hechte samenwerking met Velosolutions Benelux, specialist in het bouwen van pump tracks en fietsparken, de gemeente Roosendaal en wielersportvereniging De Kaaimannen realiseerden we tussen september 2017 en februari 2018 dit uitgebreide en eigentijdse fietsportpark.

 

Het park bestaat uit drie zelfstandige ‘area’s’. De eerste is een geasfalteerde wielerbaan van bijna een kilometer lang in de vorm van een '8', met daarin opgenomen een kasseienstrook van 100 meter. In het middenterrein van de wielerbaan ligt als tweede area een mountainbike parcours met een rotsklim en -afdaling, een jump en houten vlonders. Het parcours slingert over hoge terpen tot wel 6 meter hoog die speciaal voor de WielerExperience zijn gerealiseerd. Passend bij een nieuwe wereldwijde fietstrend is de realisatie van de pump track-baan. Deze verharde kombochtenbaan is met een oppervlakte van van 3500 m2 de grootste ter wereld en is bestemd voor alles wat wielen heeft. Op dit circuit kun je fietsen, skeeleren, steppen of skateboarden. Het belangrijkste doel is dat de jeugd daar een goede fietstechniek kan ontwikkelen in een veilige omgeving. De WielerExperience wordt als geheel beheerd door De Kaaimannen.

ZOAB

De wielerbaan is voorzien van een laag ZOAB. Door de open structuur zorgt dit type asfalt voor een goede afvoer van regenwater, waardoor de baan ook bij natte weersomstandigheden goed te berijden blijft. Het asfalt van de pump track baan werd niet machinaal maar met de hand aangebracht, of eigenlijk met de voet. De mannen van Velosolutions brachten met voetenwerk en trilplaten de voor de baan kenmerkende bochten en kommen aan. De grote stalen voetgangersbrug die de pump track-baan met de andere banen verbindt, werd gemaakt door onze dochteronderneming Aquavia in hun eigen werkplaats in Sas van Gent.

Feestelijke opening

Op 10 maart 2018 werd de WielerExperience feestelijk geopend. Leontien van Moorsel (viervoudig wereldkampioen), Joost Wichman (wereldkampioen mountainbike) en Olymische BMX-ers Twan van Gendt, Niels Bensink en Laura Smulders (Olympisch Kampioen) namen de drie onderdelen van de WielerExperience officieel in gebruik, samen met wethouder Toine Teunis van de gemeente Roosendaal, voorzitter van De Kaaimannen Carlo Schepers en KWS Infra Roosendaal-directeur Martin Dees.

Contactpersoon

J. Backx Projectleider Neem contact op

Feiten & cijfers

 • Zand
  17.000 m3
 • Asfalt
  1375 ton
 • Manuren
  3000 uur
 • Afgevoerd puin
  2500 m3
 • Hoogste hindernis
  6 meter boven maaiveld
 • Lengte wielerbaan
  1 km inclusief 100 meter kasseien
 • Lengte pump track-baan
  420 meter
 • Oppervlakte pump track-baan
  3500 m2
 • Lengte MTB-trail
  1 km inclusief diverse hindernissen
 • Voetpaden
  2500 m2
 • Betrokken bedrijven
 • Projectcategorieën
  Wegenbouw
  Specialisten
  Advies & Ontwerp

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

KWS bouwt mee aan grootste pumptrackbaan ter wereld

Aanstaande zaterdag 10 maart is de opening van de grootste pumptrackbaan van de wereld, een uitdagende mountainbiketrail en...

+