HomeProjecten Groot onderhoud gemaal Woudse Droogmakerij

Groot onderhoud gemaal Woudse Droogmakerij

Den Hoorn

De Woudse Droogmakerij is een polder naast Den Hoorn bij Delft, die wordt drooggehouden door een gemaal. In opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland voerde M.J. Oomen riool- en betontechniek groot onderhoud uit aan het gemaal.

Betere watertoestroom

Het belangrijkste doel van de renovatie van het gemaal Woudse Droogmakerij was om ervoor te zorgen dat het gemaal weer 15 jaar in bedrijf kan zijn zonder nieuw groot onderhoud. Een probleem dat de renovatie van het gemaal daarnaast moest oplossen was dat de pompen last hadden van luchtaanzuiging. Daarvoor moesten de nieuwe pompen dieper in het water komen te staan. Hiervoor hebben we een betonnen bak gerealiseerd waarmee de toestroom van het water naar de pomp verbeterde en de dompeldiepte geoptimaliseerd werd.

Bedieningsruimte opgeknapt

De bestaande pompen zijn vervangen door twee nieuwe visvriendelijke pompen. Met glijstangen zijn deze pompen aangesloten op een voetbochtkoppeling. Ook de bedieningsruimte is opgeknapt: de wanden zijn waar nodig gerepareerd en daarna geschilderd. De oude vloer is vervangen door een elektrisch geïsoleerde vloer.

Buitenterrein

Verder is de persleiding van het gemaal verlengd tot in de boezem. Daarbij is de uitstroomgoot dichtgezet en zijn een droogzetvoorziening en een terugslagklep aangebracht. Buiten zijn verder de krooshekreiniger en de houten vlonders vernieuwd. Een verlaten kas is gesloopt en het toegangspad naar het pompgebouw -dat overigens behalve als gemaal ook dienst doet als woonhuis- is verbreed. Ook is er onderhoud aan het terrein en het groen gepleegd. Tot slot zijn alle damwanden en beschoeiingen rond het gemaal vernieuwd. Zo kan de Woudse Droogmakerij er weer zeker 15 jaar tegen.

Contactpersoon

Jeannot Bergé Projectleider Neem contact op

Feiten & cijfers

+