Zoeken

Eén van de grootste drijvende zonneparken van Europa op Sekdoornse plas

In Zwolle ligt één van de grootste drijvende zonneparken van Europa, Zonnepark Sekdoornse plas. Gisteren is het zonnepark in werking gesteld, er wordt nu duurzame stroom opgewekt. Het drijvende zonnepark met 40.000 zonnepanelen is een samenwerking van GroenLeven, ZonnepanelenDelen, de gemeente Zwolle, Greenchoice, Blauwvinger Energie, KWS en Roelofs. De zandwinning Sekdoornse plas is eigendom van Roelofs Zandwinning en onze vestiging KWS Infra Zwolle. Met de aansluiting van het drijvende zonnepark is de weg vrij voor duurzame stroomafname voor de Zwollenaren. De inschrijving voor stroomafname of financiële participatie start op 24 juni via zonnepanelendelen.nl/zwolle.

drijvend_zonnepark_sekdoornse_plas_zwolle (3).JPG

Willem Biesheuvel (GroenLeven), Bert van Loo (KWS en Arnold Nijland (Roelofs) verrichtten gisteren de officiële aansluiting van het drijvende zonnepark in Zwolle.

Duurzame energie op zandwinning Sekdoorn

Het drijvende zonnepark op de Sekdoornse plas is onderdeel van een reeks aan energieopwekkingsprojecten in Zwolle. De 40.000 zonnepanelen wekken genoeg groene stroom op voor 4.000 huishoudens. GroenLeven ontwikkelde het drijvende systeem. Eigenaren van de plas Roelofs en KWS stellen de plas graag beschikbaar voor dit duurzame initiatief om zodoende bij te dragen aan verduurzaming van Nederland. Door de zandwinplas te combineren met zonnepanelen is dit drijvende zonnepark een mooi voorbeeld van de multi-inzetbaarheid van ruimte ten behoeve van verduurzaming. Deze extra functie van de zandwinning helpt VOF Sekdoorn bovendien in de reductie van de CO2-uitstoot. Daarmee zet KWS ook weer een stap richting 100% duurzame infrastructuur in 2040, onze duurzaamheidsambitie. 

 

De zandwinning Sekdoorn is destijds door Roelofs opgestart met als doel te voorzien in de regionale behoefte aan vulzand, toegepast in onder meer wegenbouwprojecten in Zwolle. Vanaf 1986 is KWS als partner in Sekdoorn toegetreden. Jaarlijks wordt zo’n 150.000 ton (100.000 m3) zand gewonnen. De zonnepanelen liggen op het voorste (oudste) deel van de plas.

Lees meer over de drijvende zonnepanelen op de website van Groenleven