Zoeken

Aftrap Project Rotterdamse Roseknoop is een feit!

Begin deze maand is KWS van start gegaan met de werkzaamheden aan project Roseknoop in Rotterdam. Een ingrijpende klus die een belangrijke verkeersader tussen stadion de Kuip en het centrum – vanaf mei 2023 – voor zes maanden afsluit. Projectleider Rico Sanders: ‘de Roseknoop ligt in een drukke omgeving. Een grote uitdaging dus, daarom is een strakke planning enorm belangrijk.’

LinkedIn Template (15).jpg

Vanaf 9 januari 2023 wordt de Roseknoop gerenoveerd. De Roseknoop is een druk kruispunt in Rotterdam. Hier komen de 2e Rosestraat, Beijerlandselaan, Laan op Zuid en het Varkenoordviaduct samen. Het kruispunt krijgt een grote opknapbeurt.

LinkedIn Template (13).jpg

Flugensvlug

Vlak na de jaarwisseling begon KWS met de eerste werkzaamheden. ‘‘We zijn gestart met het sloopwerk. We halen het asfalt weg, we vervangen de rioolbuizen en verleggen het riool. We verhogen de dijk met ‘flugsand’. Dat is zand dat duizenden jaren geleden is ontstaan bij het afkoelen van vloeibare lava. Door de speciale vorm is het goed te gebruiken om grond op te hogen. Partner VolkerRail vervangt de tramsporen en bovenleiding van de RET. Na het slopen leggen we nieuw asfalt aan’ aldus Sanders. Om tot de afsluiting in mei zo weinig mogelijk hinder te veroorzaken is het belangrijk dat er snel en efficiënt gewerkt wordt. Tot mei worden in fases de aangrenzende wegdelen afgesloten.

Vooruitblikken

Dat het project flink wat tijd in beslag neemt is duidelijk, maar wát moet er allemaal gebeuren? Komende tijd worden elektriciteitskabels, riolering en waterleidingen vervangen in de 2e Rosestraat (tussen de Beijerlandselaan en de Putsestraat). Die lopen onder meer in de stoep. Om ervoor te zorgen dat mensen goed bij hun woning of bedrijf kunnen komen, nemen we maatregelen. Bijvoorbeeld met een tijdelijke loopbrug.

‘Rondom de Roseknoop gebeurt veel: er wonen veel mensen en er wordt veel gebouwd. In de rest van Rotterdam wordt ook aan de weg gewerkt. Daar zijn allemaal goede afspraken over gemaakt. Maar je krijgt altijd wel met verrassingen te maken. Die moeten we dan snel oplossen. Ik ga er vanuit dat het goed gaat want we staan op scherp met z’n allen. Iedereen is ontzettend gemotiveerd!’

Rico Sanders

In cijfers

6500ton asfalt
19000m2 elementenverharding (tegels en betonstraatstenen)
284 bomen te planten
1km spoor vervangen
100m1 riool verwijderen
1400m1 riool aanleggen

In onderstaande video legt de gemeente Rotterdam precies uit waar de Rotterdammers de komende periode rekening mee moeten houden.

‘Wilt u regelmatig nieuws van de renovatie Roseknoop? Dat kan. Aanmelden via deze link!