Zoeken

Asfalt produceren op een lagere temperatuur; Wat is het? En wat levert het op?

KWS heeft de ambitie om in 2030 emissievrij te zijn. Onderdeel van deze ambitie is het op grote schaal produceren van asfalt op een lagere temperatuur. Maar hoe doen we dat dan precies en hoe draagt dit bij aan het behalen van onze duurzaamheidsambities? Op deze landelijke Asfaltdag leggen we het graag aan je uit;

KWS asfalteren

Schuimbitumen en duurzame asfaltmengsels 

Het produceren van asfalt op een lagere temperatuur kan op verschillende manieren. Zo maken we bij KWS al een paar jaar gebruik van schuimbitumen en produceren we duurzame asfaltmengsels, zoals KonwéCO2 met behulp van (bio)additieven. Maar hier blijft het niet bij. We ontwikkelen continu manieren om hier verder invulling aan te geven.  

Toevoegen koud asfaltgranulaat 

Zo is er onlangs geïnvesteerd in duurzame droogtrommels en maken we gebruik van een techniek waardoor we de mogelijkheid hebben om een deel van het asfaltgranulaat (oud asfalt) koud te kunnen toevoegen aan het asfaltmengsel. Het asfaltgranulaat wordt hierbij dus niet verwarmd in een droogtrommel, maar rechtstreeks toegevoegd in de menger. Eigenlijk een oude methode, maar uitgevoerd volgens de modernste techniek.  

Asfalt close-up KWS

Voordelen van toevoegen koud asfaltgranulaat 

Er zitten een aantal duurzaamheidsvoordelen aan het toevoegen van koud asfaltgranulaat aan asfaltmengsels doordat de paralleltrommel niet ingezet hoeft te worden. Zo; 

  • Verbruiken we minder aardgas 
  • Is de uitstoot van CO2 lager

Hoe is de verwerkbaarheid van asfalt met koud toegevoegd asfaltgranulaat? 

Het restvocht dat in het asfaltgranulaat aanwezig is, leidt in de menger tot schuimvorming van de (nieuwe) bitumen én daarmee een verbeterde verwerkbaarheid van het asfaltmengsel. Afhankelijk van de gewenste temperatuurverlaging kan nog een additief toegevoegd worden om de verwerkbaarheid te optimaliseren. 

Koud asfalt met behulp van additieven 

Het produceren van asfalt op een lage temperatuur is ook mogelijk door toevoeging van additieven in de vorm van bijvoorbeeld oliën, wassen of oppervlakte actieve stoffen. 

Tot 40% koud asfaltgranulaat 

Op dit moment kunnen we tot 40% aan koud asfaltgranulaat toevoegen aan het asfaltmengsel én werken we continu aan nieuwe innovaties om zo duurzaam mogelijk asfalt te kunnen produceren. 
Samen werken we aan de weg van morgen! 

KWS asfaltspreidmachine