Zoeken

Bouw ongelijkvloerse aansluiting N391 van start

De aanleg van de ongelijkvloerse aansluiting van Emmerschans in Emmen is begonnen. KWS Infra Leek gaat aan de slag met dit project om een veilige en vlotte doorstroming van het verkeer op de weg tussen Emmen en Veendam (N391-N366) te realiseren. Om dit te bewerkstelligen bouwen we in opdracht van de provincie Drenthe de weg om tot een stroomweg zonder rotondes en verkeerslichten.

Emmerschans.png

Mega klus

In ongeveer één jaar tijd gaat KWS maar liefst 120.000 m3 grondverzet en ruim 10.500 ton asfalt verwerken. Deze maand starten we met de eerste werkzaamheden om het tracé vrij te maken. In het eerste kwartaal van 2022 leggen we de nieuwe op- en afritten aan. Tegelijkertijd reconstrueren we de oostelijke en westelijke rijbaan van de rondweg, zodat medio april 2022 het verkeer gebruik kan maken van deze nieuwe op- en afritten.

 

Het gevolg hiervan is dat de bestaande rotonde vrijkomt, waardoor we kunnen starten met het bouwen van het nieuwe viaduct over de Emmerweg. Het betonwerk van het viaduct is naar verwachting in de zomer van 2022 gereed. Afsluitend gaan we in september 2022 de afwerking realiseren en brengen we een nieuwe deklaag aan op de N391. Als alles volgens planning verloopt worden de werkzaamheden in oktober 2022 opgeleverd.

Emmerschans.png
Bron: Guido Hansman

Focus op CO2-reductie

In het project heeft KWS de uitdaging om 30% CO2-reductie op brandstoffen te realiseren. Dit doen we door elektrisch asfaltmaterieel en materieel dat draait of rijdt op HVO100 brandstof in te zetten. HVO100 is een schone brandstof en biedt enorme voordelen op het gebied van duurzaamheid: een zeer hoge CO2-reductie en een veel lagere uitstoot van schadelijke emissies.

 

Voor een deel van de prefab betonproducten, zoals betonbanden, gebruiken we geopolymeerbeton. Deze producten bestaan uit cementloos beton en dragen hierdoor bij aan een grote CO2-reductie. Bij het produceren van cement komt namelijk veel CO2 vrij. Ook maken we gebruik van duurzaam beton, waarin een aandeel hergebruikt beton is verwerkt. Datzelfde doen we met het asfalt door onze eigen duurzame asfaltmengsels toe te passen.

MM Bereikbaar

De bouw van de ongelijkvloerse aansluiting van Emmerschans met de Emmerweg valt onder het programma MM Bereikbaar, een samenwerking tussen provincie Drenthe en de gemeente Emmen. Samen zetten zij zich voor een veilige en vlotte doorstroming van de Rondweg N391 en de weg Emmen-Klazienaveen (N862).