icon-arrow-right
HomeNieuws Nieuwe ijsbaanconstructie maakt schaatsen op natuurijs sneller mogelijk

Nieuwe ijsbaanconstructie maakt schaatsen op natuurijs sneller mogelijk

Actueel | Persberichten

SuperSub Sportssystems en VolkerWessels-ondernemingen KWS en Van Kessel Sport en Cultuurtechniek lanceren samen een nieuwe multifunctionele ijsbaanconstructie die schaatsen op natuurijs sneller mogelijk maakt bij geringe vorst. De schaats- en skeelerbaan in Winterswijk is afgelopen jaar als eerste voorzien van deze innovatieve oplossing. Met resultaat: op de schaatsbaan werd op 30 november 2020 als enige in Nederland op natuurijs geschaatst. Na dit eerste project lanceren de drie betrokken partijen het concept nu officieel op de markt.

Unieke combinatie celbeton en asfalt

Door de opwarming van de aarde en de relatief spaarzame vorstperiodes wordt de kans op natuurijs in Nederland steeds kleiner. De lancering van de nieuwe ijsbaanconstructie van SuperSub Sportssystems, Van Kessel Sport en Cultuurtechniek en KWS betekent dat de schaatsen voortaan eerder uit het vet gehaald kunnen worden. Door de toepassing van celbeton in combinatie met het asfaltmengsel KonwéSkate als toplaag kan bij geringe vorst al een ijslaag op de baan tot stand worden gebracht. Het celbeton heeft namelijk een sterk isolerende werking waardoor in de sporttechnische constructie het effect van het nog warme aardoppervlak verdwijnt. Er hoeft slechts een kleine hoeveelheid water op het asfalt verneveld te worden om een ijslaag te vormen.

 

“Na een nacht vorst al kunnen schaatsen, bijvoorbeeld al in november. Het is fantastisch, echt een grote stap vooruit! Wij zijn enorm blij met deze ontwikkeling”, aldus Hendrik van Prooije, ijsmeester van de Winterswijkse IJsvereniging (WIJV).

Multifunctioneel inzetbare baan

De nieuwe verhardingsconstructie is multifunctioneel inzetbaar. Als het niet vriest, biedt de speciale asfalttoplaag voor skeeleraars een baan met een lage rolweerstand en optimale rijeigenschappen, waaronder meer snelheid kunnen maken. De baan biedt daarnaast de mogelijkheid tot hardlopen of rolschaatsen. Door deze diversiteit komt de baan tegemoet aan multifunctioneel ruimtegebruik, het hele jaar door.

Meer informatie

Voor meer informatie over de mogelijkheden voor uw schaats- en skeelerbaan kunt u contact opnemen met bedrijfsleider van KWS Infra Zwolle Maurice Klunder via mklunder@kws.nl of 06 50 22 63 00. 

Nieuws

Meer nieuws

Provincie Limburg gunt meerjarig groot onderhoudscontract aan KWS Infra Eindhoven

Deze week ontving KWS Infra Eindhoven de definitieve gunning van de raamovereenkomst ‘Groot onderhoud...

Provincie Zeeland kiest voor SMA Circulair met 50% gerecycled asfalt

Afgelopen week heeft KWS Infra Roosendaal-Sas van Gent op de N655 SMA Circulair met 50% gerecycled asfalt toegepast. In...

Havenbedrijf Rotterdam gunt KWS opdracht voor groot onderhoud Reeweg

KWS gaat in de zomerperiode van eind juni tot eind augustus 2021 de Reeweg en het Reewegviaduct bij Rotterdam, Heijplaat een...

Bedrijven

+