Zoeken

Samenwerking tussen KWS, Waterschap en Cellvation levert CO2-besparing op door cellulose te winnen uit wc-papier

Op woensdag 13 juli heeft Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een turnkey aanneemovereenkomst getekend met Cellvation B.V. voor het bouwen van een installatie die cellulose uit het afvalwater terugwint bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Leidsche Rijn. De keten wordt gesloten met KWS als afnemer van de teruggewonnen cellulose.

20220713_144317.jpg
20220713_144317.jpg

Hernieuwbare grondstoffen uit gezuiverd wc-papier

De ambitie om grondstoffen terug te winnen uit afvalwater bestaat al een lange tijd. In praktijk bleek dit lastiger dan verwacht. In 2020 is in Leidsche Rijn een fijnzeefinstallatie in gebruik genomen als onderdeel van de uitbreiding van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Door het fijnzeven van het afvalwater wordt zeefgoed uit het water gefilterd. Het zeefgoed bestaat uit cellulosevezels dat het restant is van gezuiverd wc-papier. Cellvation B.V. heeft een proces genaamd CellPro ontwikkeld, dat de cellulosevezels uit zeefgoed kan opwerken tot de grondstof Recell®. KWS gaat deze grondstof onder andere gebruiken als duurzame afdruipremmer in asfalt voor wegen en fietspaden. Hiermee besparen we een CO2-uitstoot van 90% ten opzichte van het reguliere product. Daarnaast is het een grondstof voor biocomposieten die ook in de infra worden gebruikt. Recell® kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het maken van oeverbeschoeiing, gevelbekleding, verkeersborden en andere materialen. Het waterschap kan deze materialen dan weer gebruiken voor verschillende projecten en werkzaamheden. In de natuur komt cellulose voor in bomen en planten en zorgt voor de stevigheid van onder andere de bladeren en takken. Door de cellulose uit het afvalwater te recyclen, wordt er zo’n 2 ton CO2 uitstoot per ton omgezette cellulose bespaard.

Een nieuwe installatie

Om de cellulosevezels om te zetten in Recell© wordt een nieuwe installatie gebouwd bij de rwzi Leidsche Rijn. Deze wordt ontworpen om jaarlijks 700 ton Recell© te produceren en daarmee 1400 ton CO2 te besparen. Hiervoor wordt de afgevangen cellulose gedroogd en gehygiëniseerd. De verwachting is dat de installatie in het najaar van 2023 wordt opgeleverd.