Zoeken

Duurzaam asfalt op de Wakkerendijk, Eemnes

Afgelopen weekend heeft KWS Infra Amsterdam-Utrecht de Wakkerendijk in Eemnes voorzien van een duurzame asfaltdeklaag, KonwéCity 5 Circulair. Deze geluidsreducerende deklaag bestaat voor 50% uit gerecycled asfalt.

81ba4a82-756f-4e66-95d3-92bd8491e623.jpg

Het asfalt zorgt voor een reductie van 33,5% op CO₂-uitstoot tijdens de productie van het asfalt en er zijn 50% minder primaire grondstoffen nodig. Daarnaast zorgt de lagere rolweerstrand voor minder geluidsoverlast, minder slijtage van banden en minder brandstofverbruik, waardoor de CO₂-uitstoot van het verkeer op de weg vermindert.

Duurzame ambities

Als duurzame bouwer is KWS blij dat wij samen met de BELcombinatie kunnen werken aan onze duurzame ambities én deze samen waar kunnen maken. Met als resultaat een zeer tevreden opdrachtgever. Jan Oosterbaan, projectleider Openbare Ruimte bij opdrachtgever BELcombinatie, “KWS heeft initiatief getoond door een duurzame variant asfalt aan te bieden én dit goed en strak afgeleverd!”

Werkzaamheden

Sinds april 2020 werken wij op de Wakkerendijk aan het verbeteren van de verkeersveiligheid door het versmallen van de rijbanen en het verbreden van het fietspad. De werkzaamheden voor dit project bestaan onder andere het vervangen van de deklaag op de Wakkerendijk, het vervangen van de asfaltconstructie van de Laarderweg-oost, vervangen en verbreden van het fietspad en het vervangen van de drukriolering.

 

Omgevingsmanagement

De Wakkerendijk en de Laarderweg zijn beide belangrijke ontsluitingswegen voor de gemeente Eemnes én daarnaast ook de routes voor het agrarische verkeer naar de omliggende gemeentes. Om het verkeer zo min mogelijk hinder te bezorgen zijn de werkzaamheden gefaseerd uitgevoerd.


Ook is er in de fasering rekening gehouden met de doorgang van de bus. De fasering is zo afgestemd dat de bus of door de werkzaamheden heen rijdt of een alternatieve route krijgt aangeboden. Voor de grote hoeveelheid agrarische verkeer is er een tijdelijke brug aangelegd over een vaart en zijn er met platenbanen alternatieve rijroutes om het dorp aangelegd. Volgens planning wordt het werk aanstaande vrijdag opgeleverd.