Zoeken

Eerste laadplein voor elektrische vrachtwagens geopend in de Rotterdamse Haven

Havenbedrijf Rotterdam heeft vandaag het eerste laadplein voor elektrische vrachtwagens geopend in de haven. Maar liefst 8 elektrische vrachtwagens kunnen vanaf nu tegelijkertijd op de truckparking Bodaanweg in de Waalhaven laden.

truckparking laadplein kws

Het project van Havenbedrijf Rotterdam en Truckparkings Rotterdam Exploitatie (TRE) in de Waalhaven, is mede door KWS gerealiseerd in samenwerking met ABB, Batenburg Energietechniek en Stedin. Het initiatief is daarnaast onderdeel van het programma Living Labs Heavy Duty Laadpleinen van Rijkswaterstaat. 

“Hoe meer stille, schone en duurzame vrachtwagens er in de stad en de haven rondrijden, hoe beter het is. Met dit laadplein zetten we weer een mooie stap vooruit in de verduurzaming van het vrachtwagenpark en maken we Rotterdam weer een stukje leefbaarder.”

Vincent Karremans Wethouder Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit van de Gemeente Rotterdam

Expertise gevraagd


KWS speelde een cruciale rol in het project voor de aanleg van laadpleinen. Het initiatief begon bij Havenbedrijf Rotterdam en Truckparkings Rotterdam Exploitatie BV, maar KWS werd benaderd voor hun expertise in parkings en civieltechnische inpassing. 

KWS heeft met het Havenbedrijf Rotterdam inmiddels 5 beveiligde Truckparkings gerealiseerd en 2 beveiligde trailerparkings. Die ervaring was een enorme hulp bij de ontwikkeling van een laadplein voor elektrische vrachtwagens waardoor het project snel, goed en veilig gerealiseerd kon worden.

“Vervoerders kunnen slimme combinaties inplannen door bijvoorbeeld hun vrachtwagen op te laden terwijl chauffeurs voor de verplichte rust op de truckparking verblijven. Comfortabel, veilig en gemakkelijk overstappen op duurzaam transport zonder tijdsverlies. Dit maakt de weg vrij voor vervoerders om te verduurzamen en te investeren in een elektrisch wagenpark.”

Ton Barten Directeur van TRE