Zoeken

Groot project voor schoon water in het Zoetermeerse Westerpark en Bossenpark kan van start

KWS legt in opdracht van Het Hoogheemraadschap van Rijnland nieuwe watergangen (brede sloten) aan in Zoetermeer. De watergangen komen aan de noordkant van het Westerpark en in het Bossenpark. Op donderdag 16 mei ondertekenden Rijnland en KWS de overeenkomst en kan KWS officieel aan de slag. De werkzaamheden in het Westerpark starten in juni 2024.

Ondertekening KWS en Rijnland

“Dit is komende jaren niet alleen ons grootste project binnen het programma Schoon Water. We verwachten met deze maatregel ook een grote verbetering voor de waterkwaliteit in Zoetermeer.”

Simone Boogaard Directeur Water, Rijnland

Schoon water in Zoetermeer
Binnen het project Ons Blauwe Goud werken Rijnland en de gemeente Zoetermeer samen aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Hiervoor worden de komende jaren verspreid over Zoetermeer maatregelen uitgevoerd. Eén van deze maatregelen is de aanleg van nieuwe watergangen in het Westerpark en Bossenpark.

De nieuwe watergangen dragen bij aan de verbetering van de waterkwaliteit in Zoetermeer. De sloten en vijvers in het stedelijk gebied zijn nu vaak verbonden door lange ondergrondse buizen (duikers) van soms wel 400 meter lang. Het graven van meer open water zorgt voor een betere doorstroming en verbinding tussen waterpartijen. Hierdoor wordt de Zoetermeerse plas ontlast van stedelijk water. Ook verwachten we lokaal een verbetering in de waterkwaliteit en leefgebieden voor planten en dieren. 

Een groot deel van de werkzaamheden wordt met emissievrij materieel uitgevoerd. 

“Dit project sluit mooi op aan op de duurzaamheidsambities van KWS. We werken graag samen met opdrachtgevers, zoals Rijnland, die om duurzame keuzes vragen.”

Pieter Ahsman Directeur KWS Rotterdam-Zwijndrecht