Zoeken

KWS tekent intentieverklaring voor ontwikkeling nieuwe woonwijk ‘Groenewoud’

Op vrijdagochtend 12 mei tekenden de gemeente Utrecht en VolkerWessels-ondernemingen Loostad Vastgoedontwikkeling en KWS een intentieverklaring waarmee partijen een stap zetten tot het verplaatsen van de Asfaltcentrale Utrecht. In het gebied ten noorden van de Prins Clausbrug wil Loostad samen met de gemeente woningbouw realiseren. Daarvoor is verplaatsing van de asfaltcentrale een voorwaarde. Wethouder Geldof (Leidsche Rijn): "Dit is een geweldige kans, om de woonwijk Groenewoud te kunnen realiseren, zodat we Leidsche Rijn straks compleet kunnen maken."

150512MBKWSGroenewoud073.jpg

Verplaatsing asfaltcentrale

Op de plek waar de nieuwe woonwijk komt, staat op dit moment de Asfaltcentrale Utrecht waar KWS eigenaar van is. Verplaatsing van de asfaltcentrale is onderdeel van de intentieverklaring die vandaag werd getekend.

 

Jan de Boer, directeur van KWS licht toe: “KWS werkt graag mee aan de plannen van de gemeente Utrecht voor dit nieuwe woon- en leefgebied. De huidige asfaltcentrale is aan vervanging toe en een verplaatsing en vernieuwing van de asfaltcentrale komt daarmee op het juiste moment.”

 

Henk Driesen (Loostad Vastgoedontwikkeling): "Loostad gaat zich met enthousiasme inzetten om op deze plek een prachtige nieuwe woonwijk te realiseren."

 

Het gebied tussen Prins Clausbrug en de Taatsendijk, waar de asfaltcentrale nu staat, heeft een oppervlakte van ongeveer 24 hectare. Hier kunnen 1.000 tot 1.500 woningen gebouwd worden. Woningbouw in dit gebied is al in 1995 in het Masterplan Leidsche Rijn opgenomen en stond tot nu toe bekend onder de naam Leeuwesteyn Zuid. Het gebied kenmerkt zich door de ligging aan het Amsterdam Rijnkanaal en ligt in de buurt van voorzieningen zoals Winkelcentrum Kanaleneiland en het in aanbouw zijnde Leidsche Rijn Centrum.

Groenewoud, groene wijk

Het Utrechts College stelde eerder de startnotitie “Groenewoud” vast en heeft deze ter informatie aangeboden aan de Raad. De wijk krijgt een hoge woningdichtheid, een groene uitstraling en een openbare ruimte met volop aandacht voor bewegen en ontmoeten. Momenteel onderzoeken partijen hoe de nieuwe wijk energieneutraal kan worden opgezet.  De planning is om eind 2017 het stedenbouwkundig plan vast te stellen. Tijdens de voorbereiding hiervan worden diverse partijen, waaronder belanghebbenden uit de omgeving, uitgenodigd om mee te denken en te praten over de invulling van het stedenbouwkundig plan. Naar verwachting start de bouw van de woningen over 3 tot 5 jaar. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kirsten ten Heggeler, adviseur externe communicatie bij KWS via ktenheggeler@kws.nl.