Zoeken

KWS bouwt rotonde Westfriesedijk op unieke fundering

KWS bouwt het kruispunt van de Westfriesedijk met Langereis aan de N239 om tot een rotonde. Als voorbereiding op de nieuwe rotonde bouwen we een zogenaamd palenmatras bij de kruising. Dit is de fundering voor een deel van de rotonde. Er is gekozen voor deze bijzondere constructie, omdat de ondergrond rondom de Westfriesedijk een zeer slechte draagkracht heeft. Daarnaast is het een snelle methode in vergelijking met een traditionele overhoogte en voorkom je het risico op restzettingen.

palenmatras.JPG

In totaal gebruiken we 456 palen die tot de zandlaag worden geslagen, deze zandlaag zit op bijna 11 meter onder NAP. Via het matras en de palen wordt de belasting van het verkeer overgedragen op de draagkrachtige zandlaag.

Trajectbenadering N239, gedeelte N242-A7

De werkzaamheden aan het kruispunt maken deel uit van het project ‘Trajectbenadering N239, gedeelte N242-A7’ dat KWS in opdracht van provincie Noord-Holland uitvoert. Naast het kruispunt Langereis, bouwen we ook het kruispunt bij de Zuiderzeestraat om tot een rotonde en wordt de t-splitsing Alkmaarseweg heringericht. Daarnaast leggen wij een nieuwe fietsbrug aan én voeren we onderhoud (betonreparaties) uit aan het kunstwerk naast de toekomstige fietsbrug over de Ringsloot.

Komende werkzaamheden

Naast de aanleg van het palenmatras worden de voorbereidingen getroffen voor de afbouwwerkzaamheden van de N239. Zo start KWS-dochteronderneming Holland Scherm op 19 april met het aanbrengen van de damwanden en de funderingspalen voor de fietsbrug en begint KWS met de aanleg van de fietspaden rondom de rotonde en de voorbereidingen voor de aanleg van de rotonde Langereis zelf. In het weekend van 21 mei staat er een weekendafsluiting gepland en bouwen we het kruispunt Langereis daadwerkelijk om tot de rotonde.